Laatste nieuws

Je moet ook wel lef hebben, gelost om 7.50 uur. Met een lach en een (heel) klein traantje

  • 29-7-2023

Het is nu zaterdagmorgen 7.30 uur. Ik was er rond de klok van 6.00 uur uit en sinds die tijd staat op de website van de afdeling Friesland '96 te lezen dat er nog geen duiven gelost zijn. Dit is en blijft altijd heel erg jammer, niet alleen dat ze nog niet gelost zijn maa natuurlijk ook dat er niet even een heel kort berichtje online gezet wordt.

Dat er overigens nog niet gelost is lijkt mij ook wel begrijpelijk, laat daar geen misverstand over bestaan. Het is zeker hier veel te stil weer. Kijk de oude duiven die zou ik nu zonder enig probleem op 30 kilometer gaan lossen maar de jongen zou ik persoonlijk nu ook nog niet aandurven. Ik weet dat er voldoende liefhebbers zijn die er helemaal niet naar kijken maar het is in mijn beleving spelen met vuur als je nu zou gaan lossen. Anderzijds moet ik wel degelijk onderkennen dat het meestal mee valt onder deze omstandigheden, maar ideaal is het nog niet.

Maar rustig afwachten of er uberhaupt nog gelost gaat worden vandaag.

Inmiddels heeft de lossing plaatsgevonden. Het startsein heeft geklonken om 7.50 uur. Het blijft voor mijn gevoel gewaagd maar ik begrijp de haast want het zal zeer waarschijnlijk niet veel beter gaan worden of misschien zelfs alleen maar slechter. Waarschijnlijk een zeer juiste beslissing rekening houdend de verwachtingen.

Snelheden zullen nog wel redelijk hoog zijn. Klokken ergens tussen 9.55 uur en 10.25 uur.

Update 9.20 uur. Geluiden dat de snelheden in het zuiden van het land rond de 1775 mpm liggen. Dat zou dan weer betekenen dat ze moeten arriveren tussen 9.40 uur en 10.10 uur.

Ja en laten we dan vandaag toch maar weer proberen te genieten van de aankomsten. Hopelijk laten de buien nog een mooie tijd op zich wachten en kunnen we mooi de lucht af turen naar die ene stip die de vleugeltjes bij elkaar gooit en als een komeet naar beneden komt suizen.......

Het is ook nooit goed! Eigenlijk precies op het moment dat je denkt nu moeten ze komen valt daar bijna als een steen de eerste naar beneden. Dat ging behoorlijk snel en hard eigenlijk. Zo hard dat ze pardoes door de opening van de spoetnik naar binnen viel. Niet geklokt dus! Snel geprobeerd de duif te pakken, valt ook nog niet mee om binnen te komen met een slot dat bijzonder stroef gaat, en alsnog over de antenne gehouden. Kortom een dikke 25 seconden verknalt en tevens de nummers twee en drie een beetje opgehouden.

Het is nu 9.57 wat de klok aangeeft en het is het (vetblauw) duivinnetje NL23-220 (tweede getekende) uit Zoon Viton x Dizzy welke als eerste afdrukt. Het vervolg is overigens tot en met duif 11 goed te noemen. Ze vallen goed en er zijn er zowaar een stuk of zes die in één keer op de valplank vallen. Daarna nog wel velen die even via het dak van huis gaan maar vervolgens ook snel binnenlopen.

De tweede duif is de NL23-226 en nummer drie is NL23-218. Allemaal mooi op tijd en ook voorin in de uitslag van de vereniging en het samenspel.

Al met al natuurlijk zeer tevreden waarbij de opmerking het is ook nooit goed wel doet gelden vandaag. Het lijkt wel duivensport !

Opvallend vandaag toch de enorme dorst! Ook meerdere duiven die niet hier hoorden die even gingen drinken bij de buren op het platte dak. Ik had exact twee liter water klaar gemaakt vanmorgen vroeg en om 14.30 uur heb ik het vervangen door nieuwe. De inhoud bedroeg toen nog ongeveer 315 milliliter water. Voor een kleine dertig duiven vind ik dat ze nogal wat naar binnen gedronken hebben dan.

Overigens het belangrijkste is toch wel dat we een prachtig mooie vluchtdag hebben meegemaakt. Dat zag er vanmorgen vroeg volgens de weers"deskundigen" nog helemaal niet zo uit. In het verlengde hiervan was ook het IWB nogal voorzichtig in hun voorspellingen. Ik kon me daar aanvankelijk ook wel in vinden maar gaandeweg de morgen werd het prima duivenweer. Hier pas de eerste regen rond 12.30 uur volgens mij. Hulde ook aan de lossingscommissie die er een prachtig mooie vluchtdag van hebben gemaakt.

Uitslag in de vereniging tegen 574 duiven:

4,6,11,12,19,20 enzovoort met totaal 15 van de 29 op de uitslag.

Het kan en moet nog beter maar ik kan er zeer zeker prima mee leven!

Maar weer poetsen voor volgende week!

Terug