Laatste nieuws

Eindelijk !

  • 21-6-2023

Eindelijk!

Ja wat nu eindelijk, wel vandaag gestopt met het verduisteren van de jonge duiven. Doe dat meestal rond deze datum, een enkele keer ook nog wel eens één of twee weken later maar ze staan er inmiddels mooi strak op en dat is voor mij voldoende om nu te stoppen met het verduisteren.

Voelt altijd een beetje als een bevrijding. Het is bijna een "noodzakelijk" kwaad geworden maar niks liever dan niet verduisteren natuurlijk. Maar wil je een beetje mee doen op de jonge duivenvluchten dan is er geen ontkomen aan. Bijlichten doe ik ook zeer zeker maar dat zal nog een vier tot vijf weken duren alvorens ik daar mee ga beginnen.

Einde coli

En gelukkig ook de coli achter de rug. Ging er behoorlijk door heen. Hier uiteraard wel ingegrepen want geloof helemaal niet in die flauwekul van uitzieken. Sterker nog denk dat het de duiven uiteindelijk alleen maar aantast. Mochten er betere en sterkere duiven uit voort komen dan wist ook ik het wel. Ken enkele liefhebbers die in beginsel niet ingrijpen en de duiven laten uitzieken in de hoop dat ze er sterker uitkomen en natuurlijk ook om de antibiotica te vermijden. Helaas helpt het nog steeds niet want ook daar keert de coli ieder jaar terug, zouden ze echt sterker gaan worden door ze op eigen kracht er doorheen te laten komen dan zou je denken dat de ziekte op termijn ook wegblijft. Ik blijf het volgen maar voorzie direct nog geen spectaculaire dingen gebeuren op dat gebied.

Overigens moet nu niet direct gedacht worden dat ik een groot liefhebber van antibiotica ben. Nee natuurlijk niet maar er zijn van die ziektes die je er gewoon het beste mee bestrijd.

Het feit dat ik hier dit riedeltje tekst nu neer kan typen heb ik ook volledig te danken aan het feit dat er ruim 45 jaar geleden ook reeds antibiotica was. Hadden we dat middeltje toen niet gehad dan was het op 15 jarige leeftijd reeds gebeurt geweest met deze jongen. Zo is het ook nog eens een keer!

Morgen weer los

Ja en dan mag het jonge spul morgen weer naar buiten. Een weekje conditie tanken en dan over een week maar weer met ze op pad. Ben toch wel zo blij dat het er nu doorheen gegaan is en niet vlak voor de vluchten! Heb dat twee keer meegemaakt en dat zorgt toch wel voor veel geimproviseer.

Frederiksoord

Vanmiddag de oude duiven in Frederiksoord gelost voor een klein lapvluchtje. Ze waren uiteraard weer rap thuis waarbij de duivinnen het stukje van 23 kilometer bijna drie minuten sneller hebben afgelegd dan de doffers. Bijzonder vind ik zoiets. Ook wel weer mooi want de doffers hebben slechts 15 seconden zonder duivin gezeten. Voor de motivatie niet verkeerd wellicht.

Vreemd fenomeen

Wat mij telkenmale weer bevreemd is het feit dat de duiven totaal de verkeerde kant uitgaan als ik ze los laat in Frederiksoord. Ze gaan werkelijk een dikke kilometer pal de foutieve kant uit om dan in de verte, soms kan ik het nog net zien, bij te draaien en richting de goede hoek te gaan.

Ik ben altijd gewend geweest dat na een viertal keren op dezelfde plaats gelost te hebben dat de duiven dan als een speer vertrekken in de goede richting. Recht het goede "gat" in zeggen we dan meestal. Maar inmiddels zitten er duiven in de mand die al mooie richting de 50 keer in Frederiksoord geweest zijn en nagenoeg altijd de mand uitstuiven om een draai te maken en richting het zuiden te vliegen. Volgens mij is het de afgelopen drie jaar een twee of drie keer goed gegaan door gelijk de goede richting te kiezen.

Mocht er iemand zijn die hiervoor een verklaring heeft, ik hou me aanbevolen. Ben zeer benieuwd naar de oorzaak van dit vreemde verschijnsel.

Weert

Komende zaterdag Weert, afstand bijna 201 kilometer. Prachtig mooi loopje, mocht eigenlijk van mij wel een wekelijks rondje zijn. Zoals het nu lijkt gaan er 11 duivinnen en 9 doffers naar toe. Een paar doffers speel ik niet meer, komen meestal als één van de laatsten thuis dus dat geloof ik wel.

Het beloofd een zuidwest tot westen wind te worden dus voor de duiven mogelijk eindelijk iets gemakkelijker.

Twee weken geleden victorie voor Jesper en Iede de Jong

Ja en dan twee weken geleden, hadden we in de club een mooie zaterdag met een vitesse vlucht en een fondvlucht. Op de fondvlucht Brienne was het ons jeugdlid Jesper de Jong welke op een uitstekende 5e plek eindigde en tevens 3 van de 7 op de uitslag wist te classeren. En dat vanaf een afstand van 539 kilometer.

Zowel Jesper als vader Iede waren hier natuurlijk uitermate blij mee. En dat is goed te begrijpen ook, helaas moeten ze de uitslag ook nog wel eens missen en dat is het meest vervelende dat een duivenmelker kan overkomen lijkt mij. Op de foto hieronder zien we Iede de klok brengen naar het clubgebouw en dan kom je zo uit de auto!

Terug