Laatste nieuws

Voeren, voeren, voeren

  • 17-5-2023

Voeren

Krijg opvallend veel vragen over hoe ik momenteel voer. Eigenlijk zou iedereen dat zo langzamerhand moeten weten na al die reportages en stukjes in de duivenkranten. Maar goed het komt er op neer dat ik eigenlijk een bijzonder royale voerder ben. Ik heb ook wel eens geschreven voor een vitesse speler misschien wel te royaal.

Het voer is van Embregts-Theunis en niets anders. De Champion Mix en de NPO mix worden hier gebruikt. Ook daarvan heb ik wel vaker gezegd dat het een uitstekend voer is maar wellicht voor de echte vitesse speler wat te veel van het goede. Maar goed ik doe het er mee en vooral vanwege het gemak en het voorkomen van fouten.

De duiven krijgen hier overigens wel handenvol aan extra's. Ook nog eens dus! Snoepzaad, veel hennep, pinda's en zuivere NPO mix oftewel vetrijk maar licht verteerbaar voer.

Iedere dag zoveel ze op kunnen maar één ding is voor mij een must en dat is dat er op de dag van inkorven nog gegeten wordt! Daar hecht ik eigenlijk nog de meeste waarde aan. Dus daags voor inkorving helemaal zat maar toch ook weer niet zo zat dat ze op de vrijdagmorgen nog maar een theelepeltje voer tot zich nemen. Dat is lastig voeren dus maar meestal lukt mij dat aardig.

Met een krop voer inkorven die bijna barst van de granen moet natuurlijk niet! Maar een heel klein beetje voer kunnen voelen, poe dan ben ik een tevreden man.

Vleugelproblemen

Maandagmorgen een duivin uit de koppel genomen. Ze kampte overduidelijk met vleugelproblemen. Het kan dus nog steeds! Jammer maar het is niet anders, ze zit nu tussen de kweekduiven en het is zeker einde vliegcarriere.

Etroeungt

Komende zaterdag wederom Etroeungt. Het lijkt qua weer een kopie te worden van afgelopen zaterdag. Als het qua uitslag ook een kopie gaat worden hoort niemand mij mopperen! Maar zo eenvoudig werkt het (gelukkig) niet natuurlijk. Wel zullen ze de tank vol moeten hebben om goed te kunnen presteren.

Trainen

De duiven trainen behoorlijk goed. Ik ben in tegenstelling tot vorig jaar nog niet gestart met twee keer daags trainen. Speel immers geen dagfond en daar komt bij dat in tegenstelling tot vorig jaar de duivinnen nog steeds niet aanlopen. Zodra ze aanloop gedrag beginnen te vertonen zal ik ze achter de broek aan en start ik alsnog met twee keer daags trainen.

Overigens is het momenteel een punt van aandacht als het gaat om de arbeids rust verhouding van de duiven. Eigenlijk is een keer een training overslaan helemaal niet zo slecht denk ik.

New Euro x Ireen

Vanmorgen kreeg ik een mooi filmpje van Hans & Evert Jan Eijerkamp. De mannen hadden net de eerste twee jongen uit de samenkweek New Euro x Ireen gespeend. Ze waren uitzonderlijk goed te spreken over de twee jongen. Mooi spul zo te zien op het filmpje althans. Ik ben er blij mee. Beide zullen richting mijn hok komen en op het kweekhok uitgetest worden.

Daar waar ik de afgelopen paar jaar enkele malen (tevergeefs) geprobeerd heb een jong uit de New Euro op een veiling te bemachtigen worden ze mij nu bij wijze van spreken in de schoot geworpen. Prachtig mooi dat het zo kan! Mannen bedankt!

Terug