Laatste nieuws

Tweede les ook weer gehad

  • 5-4-2023

Jonge duiven

Vanmorgen op tijd het jonge duivenhok open gezet. Zoals het tot nog toe gaat zijn er een kleine dertig die er onmiddellijk uitgaan en de buitenwereld verkennen. Ze vliegen nog zeker niet trouwens. Het is op het dak, op het huis, op de spoetnik, een klein rondje om het hok maar nog geen sprake van enige vorm van formatie vliegen of iets dergelijks.

Ook gelijk het wasgoed maar aan de lijn gehangen, kunnen ze daar ook aan wennen want de droogmolen staat op nog geen vijf meter van het jonge duivenhok verwijderd. En om nou iedere dag rekening te moeten houden met de was lijkt mij ook niet zo'n goed idee. Overigens tijdens de vluchten is de droogmolen keurig opgeborgen en hangt er dus geen was buiten. Misschien is dat nog niet eens zo zeer voor de duiven dan wel voor mijzelf. Ik kijk er niet graag tegenaan namelijk.

Tweede training oude duiven

Na het middageten de oude duiven gepakt en naar Frederiksoord gereden voor de tweede trainingsvlucht. Eerst de doffers losgelaten en vijf minuten later de duivinnen.

Het bizarre van dit lossingsplek is dat ze immer en altijd de verkeerde kant uit vertrekken. Ik was altijd gewend dat de duiven na een keer of vier op dezelfde plek te lossen als een speer vertrokken de goede richting uit, oftewel het "gat" in zoals we dat als duivenmelkers nog wel eens plegen te zeggen.

Afgelopen jaar denk ik een kleine veertig keer in Frederiksoord geweest en ze vertrekken telkens richting het zuiden. En denk nu niet dat ik het mis heb, ik heb google maps er bij gehad en ik weet precies hoe de wegen daar lopen en dan gaan ze toch echt de verkeerde kant uit. Zo ver als mijn ogen kunnen zien dus ook niet een paar honder meter of zoiets. Heel bijzonder!

Zo ook vandaag, eerst de doffers los en die vertrokken dus gelijk hoog de verkeerde kant uit. Heb ze ook niet bij zien draaien. Vijf minuten later de beurt aan de duivinnen en hetzelfde laken een pak.

Al met al waren ze ruimschoots voor mij thuis dus idioot lang en ver zullen ze dan ook weer niet te ver gevlogen hebben. De oude doffers gingen er redelijk in maar de duivinnen gingen er super in. Ze vielen als één kolonne de plank van de spoetnik aan en doken naar binnen. Zo wil ik het dus zien. 

Hoe weet hij nou dat ze zo goed vielen, wel het antwoord is simpel de aankomsten worden gefilmd. Ik wil dit graag omdat ik wil weten of ze al scherp(er) zijn of worden bij het binnenlopen.

De foto hieronder betreft een screenshot van het filmpje op het moment dat de duivinnen vielen.

Kuren

Kreeg nog een paar vragen naar aanleiding van mijn stukje tekst van gisteren over het bezoek aan de duivendokter. Immers de jonge duiven hadden geel en de oude doffers hadden een beetje last van de luchtwegen.

Doe je daar nu ook wat aan. Zeker doe ik daar wat aan! Het seizoen begint bij mij op 1 april van ieder jaar. Mankeren de duiven iets dan zal ik ze behandelen door middel van een kuur. In het stille seizoen doe ik dit eigenlijk nooit.

Kortom de jonge duiven hebben een geelkuur gekregen en de oude doffers heb ik twee dagen een ornistop tablet opgestoken.

Terug