Laatste nieuws

Het marcheert nog niet

  • 29-3-2023

Het succesvolle jaar 2022 nu echt afgesloten

De foto bij dit stukje tekst laat de "oogst" aan eremetaal zien van afgelopen jaar. Hier nog aan toegevoegd dat rayon Frisia afgelopen jaar heeft besloten om de gewonnen prijzen in contanten uit te keren. Het is zowaar een tafeltje vol geworden. Had voor mij allemaal niet zo gek gehoeven maar het is niet anders.

Dit jaar maar niet weer, gaat veel tijd in zitten al die feestavonden en dagen bij te wonen.........

Marcheren

Krijg de laatste dagen nogal eens een appje met de vraag of ik er al klaar voor ben. Nu moet ik zeggen dat het nog wel heel erg vroeg is om nu al klaar te zijn voor de vluchten. We starten immers pas op 24 april en dan duurt het dus nog 24 dagen voordat de duiven echt aan de bak moeten.

Maar ik zal eerlijk zijn, het marcheert op dit moment nog niet zoals ik het graag wil. Zijn van die kleine dingetjes die mij nog niet aanstaan. Ik wil dat ze het hok instormen als ik één keer op de fluit blaas. Doen ze nog lang altijd niet dus dat moet beter. Ik wil ook dat de doffers vele malen beter gaan trainen dan wat ze nu doen. Staat in geen verhouding tot de duivinnen, die doen het wat trainen betreft keurig.

Maar goed vanaf 1 april (geen grap) gaat de training opgeschroefd worden naar één uur per dag, het is nu namelijk nog steeds drie kwartier per dag.

Ook ga ik vanaf 1 april langzaam proberen een paar trainingsvluchtjes in te lassen. Zullen er niet meer dan vijf worden en ook zeker niet verder dan 25 kilometer. De eerste trainingsvlucht met de afdeling sla ik op zeker over. De tweede trainingsvlucht probeer ik van de partij te zijn.

Mooi vind ik ze overigens wel. Ze zijn zijdezacht, blinken je tegemoet en ook de mest is prima. Er wordt ook volop gedonsd dus dat moet qua gezondheid wel goed zitten.

Jonge duiven

De jonge duiven zijn nu drie keer buiten geweest. Gisteren liep dat even anders dan ik graag zie. Het was rond de klok van drie uur in de middag toen ik een klein rovertje tussen het huis en het hok door zag vliegen. Was zeker niet aan het jagen en maakte ook geen enkele aanstalt daartoe. De rover verdween dan ook over de boswal en verdween uit het zicht. Helaas gold dit ook voor een groot deel van mijn jongen. Die schrokken toch wel erg heftig van dit verschijnsel.

Komt er op neer dat ik op een gegeven moment nog een 14 tal jongen buiten had zitten. Geenszins van plan om naar binnen te lopen. Betekende tevens dat ik de training van de duivinnen maar een dag heb overgeslagen want duivinnen buiten en nog een groot aantal jongen buiten zie ik niet zo zitten.

Tegen de klok van vijf uur liepen ze zowaar allemaal naar binnen. So far so good! Nadat ik appèl had gehouden ontrbrak er ééntje. In geen velden of wegen te bekennen.

Precies een dag later, vandaag tegen het einde van de middag dus, komt zowaar ook het laatste jong aangevlogen en wist niet hoe snel ze binnen moest komen toen de spoetnik éénmaal was gevonden. Kortom de koppel is nu nog compleet. Morgen maar weer eens los.

Zieke kweekduivin

Gisteravond rond de klok van 21.00 uur nog naar Nanne Wolff geweest. Een kweekduivin ging dik zitten en dit vertrouwde ik niet. Echo gemaakt maar niets op te zien. De duivendokter zit te denken aan een verkleving van de eierstokken en dat zou wel heel slecht nieuws zijn. Sterker nog dat zou einde kweekduivin zijn. Omdat ik volgende week toch voor een reguliere controle naar Wezep ga hebben we besloten om de duivin een aantal dagen te laten opnemen. Hopelijk komt het goed

De heer DZ te J

Vandaag valt te lezen dat de heer DZ te J een schorsing opgelegd gekregen heeft van drie jaar. Het staat vermeld op de website van onze afdeing. Tja drie jaar, wat moet je er mee. Het is niet anders maar voor mijn gevoel zijn ze wel behoorlijk mild geweest. 

Terug