Laatste nieuws

Jongen voor het eerst naar buiten

  • 26-3-2023

Naar buiten

Vandaag tegen de middag de klep van de jonge duiven maar open gezet. Het zal toch een keer moeten en de eerste paar keren blijft het altijd een "spannende" aangelegenheid. Spannend in de zin van blijft de kromsnavel weg en slaat niet gelijk de helft de lucht in om vervolgens overal en nergens op de daken in de omgeving terecht te komen.

Maar gelukkig geen probleem. Ik telde een 23 tal jongen welke naar buiten zijn gegaan, betekent dat er 8 stuks nog geen zin in hadden blijkbaar. Ze zullen vast wel snel volgen.

Verduisteren

Vandaag, de 26e maart, gestart met het verduisteren van de jonge duiven. Ik doe dat altijd van 18.00 uur tot ongeveer 7.30 uur de andere morgen. Het is bij mij in de hokken niet 100% donker maar een krant lezen gaat echt niet lukken zo duister is het in ieder geval wel. Over een paar weken zullen de veren wel gaan vallen en worden het zowaar weer vreemde gedrochten met die kale koppen.

Pokken enting

Afgelopen vrijdagmorgen de 24e maart de oude duiven allemaal geënt tegen pokken. Dit doen we (samen met Dolf) sinds jaar en dag met het kwastje en dat voldoet ons prima. Tevens een drup tegen luis gegeven dus wat mij betreft kunnen we nu echt toewerken naar de eerste vlucht.

Doffer uit de koppel

Toch besloten om een jaarling doffer uit het weduwnaarshok te halen en te vervangen door één van de twee reserves. Een mooie schimmel teruggeplaats. Hij was ook zeker één van mijn eerste keuzes maar wilde in januari helemaal niets weten van de duivin. Dus toen maar besloten om een andere in zijn beoogde broedbak te plaatsen.

Maar zoals gezegd het zaakje toch weer teruggedraaid. Het mooie is dat de doffer nu prima aanpaarde met de duiviin en binnen twee uren had hij zijn bak reeds te pakken zonder ook maar één keer verkeert te vliegen. 

Het kon zo mooi omdat ik de duivinnen van vrijdag op zaterdag een nachtje bij de doffers heb gelaten. Inmiddels zit de "nieuwe" doffer dus al weer twee dagen in het weduwnaarshok en hij is absoluut volledig bakvast. Blij mee!

Verenigingswerk

De klokken heb ik allemaal weer in gereedheid gebracht. Controle op de entlijst en hoklijst is uitgevoerd en de laatste duiven zijn door de liefhebbers op hun naam gezet zodat het allemaal in kannen en kruiken zou moeten zijn.

De tekst voor het informatieboekje 2023 is ook volledig gereed dus over een paar weken de boekjes maar weer in elkaar laten zetten door de drukker.

Alle gegevens aan laten passen voor onze meldsite van Blauw Band Balk, enkele nieuwe leden, enkele coödinaten aan laten passen en een paar leden laten afvoeren vanwege overlijden en verhuizen.

Ook de NPO ledenadministratie is weer in kannen en kruiken, deze wacht nog op goedkeuring door het NPO.

Gisteren de nieuwe inkorf opstelling in het clubgebouw bekeken en dat lijkt helemaal goed zo. Hopelijk gaat het een beetje wennen voor de heren inkorvers maar dat zal een kwestie van tijd zijn.

Zonnepanelen

Mocht het dit jaar helemaal voor geen meter willen lopen dan kan ik de schuld geven aan de zonnepanelen welke ik afgelopen donderdag heb laten plaatsen op het platte dak van de carport. Heb ik alvast een excuus!

Terug