Laatste nieuws

Toch nog sneeuw

  • 10-3-2023

Sneeuw

Hoop je stiekum een beetje (althans ik wel) dat de sneeuwbende aan je voorbij gaat dit jaar en dan is het toch nog raak. Geen grote hoeveelheden maar toch al weer voldoende voor de sneeuwschuiver. Ik zou er behoorlijk wat voor over hebben als dit festijn jaarlijks aan mij voorbij gaat. Geef mij maar voorjaar en warmte. Vandaar ook dat ik nooit een cent aan de wintersport zal besteden, dat is dan wel weer een voordeel!!!

Naar België

Vanmorgen kwam, ondanks de sneeuwval, sportvriend Nick uit Tielt-Winge naar Donkerbroek om een viertal jonge duiven uit de vliegers op te halen. Ach ja even ruim 600 kilometer rijden voor een paar vogels. Het kan verkeren maar één ding is zeker dan ben je wel met de sport bezig en heb je er ook wel degelijk wat voor over. De man was tevreden met de duiven en ik hoop van harte dat hij er succes mee zal hebben.

Nog twee jongen te gaan

Op dit moment heb ik nog twee jongen bij de vliegers zitten. Ben met rouleren van de ouders gestopt gisteren omdat deze twee jongen wel twee dagen met alleen hun papa toekunnen om gevoerd te worden. Ze liggen namelijk niet met zijn tweeën in één schaal maar zijn verdeeld over twee broedbakken.

Morgen tegen het einde van de dag haal ik ook deze er vanaf zodat de broedschalen dan verwijderd kunnen worden en de broedbakken op half gezet kunnen worden. Dan zijn het dus weer echte weduwnaars zullen we maar zeggen.

Komende week

De komende week nog een keer het ritje naar Brummen maken om de laatste vier "test"jongen te halen en vervolgens is het langzaam aan toewerken naar een seizoensopening. Al met al nog ruim voldoende tijd om ze tip top aan de start te laten verschijnen maar daar staat wel tegen over dat een weekje tijd voorbij lijkt te vliegen. Oftewel voordat we er erg in hebben staan we weer in te korven in het clubgebouw.

Jonge duiven

De reeds afgezette jongen weten de voerbak al behoorlijk goed te vinden. Een paar menen dat ik degene ben die hun van voer moeten voorzien maar dat zullen ze toch echt zelf moeten oppikken. Het drinken is wel een dingetje denk ik. Ik heb vorig jaar geen tradionele drinkpot gebruikt maar doe het in de lange drinkgoten die er net zo uitzien als vanuit de binnenkant van een verzendmand.

Ik merk toch dat het wat langer duurt voordat ze dat allemaal in de gaten hebben. Helpen doe ik ze niet en ook vorig jaar is het goed gegaan dus heb het vertrouwen wel dat het ook nu wel goed zal gaan. Ze krijgen iedere dag mee dat de drinkgoot gevuld wordt en ze horen ook dat er "watergekletter" is dus misschien helpt het. Overigens nog geen jongen gezien met knipperende ogen vanwege de dorst dus dat komt wel goed.

Pokken

Ga je ook weer enten tegen pokken werd mij gisteren nog gevraagd. Jazeker! Over een paar weken dan worden alle oude duiven weer met het kwastje bewerkt. Het blijkt niet echt nodig te zijn als oude duif maar we doen het hier als sinds jaar en dag en ik zie ook geen reden om er vanaf te stappen. Ook de jonge duiven krijgen over een paar maand de pokken enting.

Paramixo enting

Waar ent je de jonge duiven mee voor paramixo? Was eveneens een vraag die mij werd gesteld. Antwoord is met Nobilis, ook al sinds jaar en dag. De Rota toediening ziet hier niet bij in en hier worden de jongen en de ouden ook maar één keer van een enting voorzien.

Waarom geen Rota toediening weet ik niet ook al heb ik er wel over nagedacht. Eigenlijk een beetje denkend in de lijn (wetend dat dat niet helemaal opgaat overigens) van wat je erin stopt komt er ook weer uit. Zo van enten met Rota dan krijg je ook Rota, beste mensen zo is het als ik er over gedacht heb maar het is verder nergens op gebasseerd!

De verhalen dat er dan geen coli zou gaan komen kunnen volledig naar het rijk der fabelen worden verwezen dat weet dan weer wel omdat ik het bij meerdere liefhebbers heb nagevraagd en ook onze postduivendierenartsen hebben mij dat aangegeven. Zelfs coli of denk dat ik Adeno moet zeggen met sterfte tot gevolg blijkt ook met de Paramixo/Rota enting toch plaats te vinden.

Ach zou best kunnen dat ik het in de toekomst wel ga doen, dit jaar in ieder geval kan al niet meer want de jongen die gespeend zijn hebben allemaal hun paramixo prik al weer gehad en datzelfde geldt ook voor de oude duiven uiteraard.

Ga je dingen anders aanpakken

Wederom een vraag, deze werd mij gesteld in Houten op de beurs. Nee natuurlijk ga ik geen dingen anders aanpakken. Als ik dit jaar 50% weet te bereiken van hetgeen mijn duiven afgelopen jaar hebben gepresteerd knijp ik de handen al dicht!

Maar dat is toch niet de juiste instelling hoor ik velen al denken of zeggen. Nee dat is het in feite ook niet je moet ieder jaar proberen beter te worden dan mag je spreken van een juiste instelling. Wees gerust ik zal, mits het mij gegeven is gezond te blijven, niet verzaken en de inzet zal zeker gebasseerd zijn om topprestaties neer te kunnen zetten.

Maar laten we wel reëel blijven en vooral ook met beide beentjes op de grond blijven, het gaat niet eenvoudig en snel beter worden hier dan afgelopen jaar. Daar komt bij dat het ook niet ieder jaar feest is natuurlijk.

Gelukkig maak ik erg veel aantekeningen en die helpen mij zeer zeker bij mijn verzorging van de duiven.

Mao had het rode boekje, Henk heeft het zwarte boekje. Het is mijn geheugen! Overigens een echte aanrader!

Ledenvergaderingen

Komende maandag de ledenvergadering van de vereniging en komende vrijdag gevolgd door die van onze afdeling. Hebben we dat ook maar weer achter de rug denk ik dan maar.

Verenigingswerk

Verder zal deze maand nog een start gemaakt moeten worden met het verenigingswerk. De klokken weer in gereedheid brengen, controle van de entlijsten en hoklijsten enzovoort enzovoort. Ieder jaar weer een herhaling van zetten maar het moet toch maar even gebeuren. Ook zullen er weer enkele werkzaamheden in en om het clubgebouw moeten gebeuren. Maar eens zien of we enkele vrijwilligers kunnen strikken.

Terug