Laatste nieuws

Wateropname

  • 31-1-2023

Geelkuur

Afgelopen vrijdag gestart met een zeven daagse geelkuur. De duiven hebben de hele winter geen medicamenten gehad en eigenlijk krijgen ze eens per jaar een "blinde" kuur en dat is tijdens het broeden.  Gedachte daarachter is toch dat ook de jonge duiven in ieder geval een zo geelvrij mogelijke start meekrijgen. Of het zinvol is weet ik niet, het is mij wel door meerdere duivenartsen aangeraden in ieder geval.

Kuur je over het voer of kuur je door het drinkwater? Dat is wel een mooie, zo lang ik duiven heb is er volgens mij door het drinkwater gekuurd. Maar daar drinken ze niet veel van is dan vaak de opmerking. Terechte opmerking denk ik zeker, komt natuurlijk doordat de wateropname in de wintermaanden vele malen lager is dan in de warme zomermaanden.

Wat ik mij zelf nog afvroeg is of de toediening van de kuur door het water voor nog minder wateropname zorgt. Om daar in zicht in te krijgen ben ik vanaf 11 januari gaan bijhouden hoeveel water mijn duiven drinken. Vervolgens ben ik op 27 januari gestart met een geelkuur en heb ik inmiddels gedurende vier dagen referentie materiaal.

Opvallend genoeg maakt het dus helemaal niets uit of er nu wel of geen geelkuur in het drinkwater zit. Getuige onderstaande foto met daarop mijn krabbels. Eigenlijk drinken ze dagelijks bijna dezelfde hoeveelheid water. Het betreft totaal drie drinkpotten welke ter beschikking staan voor 44 duiven. Totaal maak ik 2,5 liter water per dag klaar welke ik verdeel over de drie drinkbakken. Onderstaand overzicht zijn de hoeveelheden welke ik 's morgens weer uit de bakken haal om ze vervolgens weer met vers water te vullen.

Voerbakken

Vanmiddag nog even alle rvs voerbakken blinkend schoon gemaakt. Wat een prachtig materiaal is dat toch. Je kan ze werkelijk als nieuw krijgen als je even goed je poetswerk doet.

Terug