Laatste nieuws

Met Jos een dagje naar Eijerkamp

  • 27-1-2023

Dagje Brummen

Het zal ongetwijfeld al meer dan vijf jaar geleden zijn dat ik duivenvriend en coach Jos Verstraten uit Zwaag heb beloofd hem een keer mee te nemen naar De Greenfield Stud van Hans & Evert Jan Eijerkamp in Brummen.

Er was altijd wel iets te bedenken waarom dit er eigenlijk nooit van is gekomen. Daarom vorige week gelijk maar een keer een datum geprikt en contact opgenomen met zowel Jos als de mannen in Brummen. Arnold Paalman was bereid om Jos een inkijk te geven in het hele duivengebeuren in Brummen.

Dus afgelopen donderdag richting Brummen gereden en Jos opgepikt bij de carpool plaats in Hattem. Voor hem wel zo efficiënt om daar naartoe te rijden vanuit Noord Holland over de dijk bij Enkhuizen dan om eerst naar Donkerbroek te komen. Samen hebben we uiteindelijk het laatste stukje richting het duivenmekka van Hans & Evert Jan gereden. Onderweg lekker kunnen bijpraten over de dingen van alle dag en natuurlijk de duiven waarbij het afgelopen seizoen ook nadrukkelijk aan de orde kwam.

In Brummen werden we hartelijk welkom geheten en zijn we de duiven bijlangs geweest. Uiteraard mijn Ireen nog even in de hand gehad en zo ook haar partner Bor. Op de foto bij dit stukje tekst heb ik Ireen in de handen en heeft Jos Bor in zijn handen.

De eerste beide jongen uit dit koppel zijn inmiddels geringd en gaan naar de vlieghokken van H. & E.J. Eijerkamp. De tweede ronde is keurig bijgelegd en deze wordt door het koppel zelf uitgebroed is de bedoeling waarna ze richting mijn hokken gaan. Zijn dan exact van dezelfde datum dan die van mij hier in Donkerbroek.

Nadat we enkele andere grootheden als Turbo Rossi, Viton, Dochter Goed Grijs, zoon Murphy's Law enzovoort enzovoort in de handen gehad hebben bleek de tijd al weer voorbij gevlogen. Samen met Jos nog een hapje gegeten in de pannenkoekboerderij waarna het al snel weer tijd werd om richting huis te rijden. Al met al een geweldige dag gehad waarbij de ontvangst zoals altijd bijzonder hartelijk was! Dank daarvoor!

Diploma

Zowaar heb ik er ook nog een diploma bij gekregen. Blijkt dat de Friese Fondclub en de Noordelijke Fondclub (afdeling 11 respectievelijk afdeling 10) enkele gezamenlijke vluchten georganiseerd te hebben in 2022.

Laat mij nu een 3e prijs gewonnen hebben op de vlucht Entroeungt met mijn Durkje. Zie hieronder het diploma waarbij er ook nog een mooie waardebon werd uitgereikt. Super geregeld!

De kweek

Het verloopt wat mij betreft tot nog toe voorspoedig. Alle koppels hebben hun eerste ei gelegd uiterlijk op de 12e dag na koppeling. Dus wat dat betreft dik voor mekaar, om eerlijk te zijn dat overkomt mij niet zo vaak. Meestal is er altijd wel een koppel dat enkele dagen uit de pas loopt.

Kortom alles op eitjes. Geen minpunten te noemen dan? Een kleintje wel hoor, een duivin van het vlieghok heeft verzuimd haar tweede ei te leggen. Vreemd maar wel waar. Heb het ook niet gevonden bij een ander in de schaal of achter de schaal en ook zeker niet ergens kapot getrapt of zoiets. Kortom vergeten te leggen zullen we maar zeggen. Oftewel exact 20 koppels en totaal 39 eitjes.

Kan ook melden dat alle 16 eieren van de 8 kweekkoppels bevrucht zijn, goede zaak dus. Bij de vliegers kan ik dat nog niet voor alle eieren vaststellen omdat deze enkele dagen later gelegd zijn. Op het kweekhok had ik namelijk alle koppels na precies 10 dagen op twee eitjes zitten. 

Rayonindeling

Friesland ontwaakt zo lijkt het wel. De hele winter heb ik er vrijwel niets vernomen of over gehoord en nu het er om gaat "spannen" komen er zowaar enkele vragen richting mij. Ze weten natuurlijk allemaal dat ik er wel wat van vind en willen dat maar al te graag horen. En uiteraard heb ik er wel een mening over maar ik hou me maar zoveel mogelijk op de vlakte, heb niet zoveel zin in al dat oproer namelijk. Het is per slot van rekening ook één van de redenen dat ik niet weer opnieuw in het afelingsbestuur wil.

Duidelijk is wel dat er de nodige reuring is ontstaan in sommige hoeken van de afdeling. Mijn eigen vereniging heeft er afgelopen maandag over vergaderd en daar zijn nog een tweetal voorstellen uit naar voren gekomen welke inmiddels zijn ingediend. Ik hoop dat de afdeling bereid is om ons voortel toe te voegen aan de definitieve stukken zodat iedereen er over kan stemmen.

Eigen voorkeur Henk m.b.t. de rayonindeling? Deze vraag kreeg ik een uurtje geleden nog via de whats app binnen. Ach om eerlijk te zijn niet of nauwelijks. Ik ben wel een persoon voor zoveel mogelijk rust in de toko dus wat dat betreft zeg ik handhaaf de oude samenspelen maar. Of dat gaat lukken weet ik niet. Maar sportief gezien maakt het mij dit keer niet zoveel uit moet ik zeggen. Heb nu natuurlijk ook een prachtige referentie in de vorm van het afgelopen vliegseizoen. Dat heeft mij wel geleerd dat wanneer alles klopt er veel mogelijk is. En dan maakt een rayonindeling mij eigenlijk niet zoveel uit.

Zaterdag 4 februari weten we meer!

Plannen voor 2023?

Nou dat is toch ook prachtig mooi, vanuit alle hoeken komen er opmerkingen en of vragen binnen over komend jaar. Ga je weer zo knallen als vorig jaar? Of denk je afgelopen seizoen te kunnen evenaren? Of ga je nog gekker te keer dan vorig jaar? Maar ook, een evenaring van vorig jaar zal wel lastig worden zeker?

Mooi hè dat soort vragen! Kan er ook wel een beetje van genieten natuurlijk, betekent gewoon dan men je volgt en dat het gebeuren van vorig jaar niet onopgemerkt voorbij is gegaan.

Maar kan de meeste vragen wel beantwoorden en dat is dat ik mij er niet al te druk om wil maken. Ik hoop weer lekker met mijn duifjes aan de slag te kunnen gaan. Daar vooral plezier uit te putten en vooral ook te genieten van de aankomsten van mijn duiven.

En als ik dan toch een paar dingen graag zou willen evenaren of meemaken dan is dat in ieder geval het volgende:

1. Ik wil dolgraag weer vitesse kampioen worden van  mijn vereniging.

2. Ik zou het geweldig vinden om ten minste één keer weer een afdeligsvlucht te winnen.

3. Ik zou het heel fijn vinden als ik weer op een waardige wijze aan alle jonge duivenvluchten mee kan doen.

Ja en als het dan allemaal goed gaat dan kom je ook vanzelf bovendrijven in groter verband zo heb ik inmiddels ervaren. Ik heb het gezien aan de prestaties van mijn Ireen (1e Pipa ranking onderdeel snelheid) en mijn Magic Girl (3e Pipa ranking onderdeel snelheid). Als het goed gaat dan lukt er namelijk ook veel is mij wel duidelijk geworden.

U merkt dat ik het verenigingsgebeuren eigenlijk verreweg het belangrijkste vind, kan er ook enorm "narrig" om worden dat sommige liefhebbers een afdoen van het clubgebeuren. Ze moeten hun realiseren dat we niet allemaal grote kampioenen zijn en dan denk ik altijd maar wie het kleine niet eert is het grote niet weerd!

Tot slot en misschien wel het belangrijkste hoop ik dat we in mijn cluppie weer met zijn allen goed mee kunnen doen op de vluchten en dat er weer veel gelachen kan worden. Het verenigingsleven is toch zo ontzettend belangrijk!!!

Ajax

Als laatste, één ding weet ik zeker, Schreuder is klaar bij Ajax. Zelden meegemaakt maar het doet pijn aan mijn ogen om mijn cluppie zo te zien worstelen. Tijd voor beter!

Terug