Laatste nieuws

Eerste ei gelegd

  • 20-1-2023

Eerste ei

Gisteravond is door Gucci Grizzle's Girl, mijn enige schimmel duivin op het kweekhok,  het eerste ei gelegd van het jaar 2023. Precies zeven dagen na koppeling dus. Het is gisteren ook bij dat ene ei gebleven, ik denk dat de andere koppels het iets te koud vonden. Ze zullen echter spoedig gaan volgen lijkt mij want er zitten er voldoende op nest.

Het bedrijven van de liefde

Of het nu komt omdat ik wat meer in de hokken ben dan andere jaren waardoor ik meer waarneem of omdat ze beter in hun vel zitten of omdat het gewoon beter koppelweer is, ik weet het echt niet maar hoe ontzettend veel en vaak de duivin door de doffer wordt getreed het is onvoorstelbaar. Ik heb het al vele malen gezien en dan overdrijf ik niet als dat er minstens rond dertig tot veertig keer zijn en dat voor maar twintig koppels die er zitten. Wat dat betreft zou je bijna geneigd zijn om te zeggen dat er dit jaar niet veel onbevruchte eitjes mogen komen. Ben benieuwd of die vlieger opgaat.

Afbreken van de nesten

Ook zo iets. Andere jaren heus wel eens een nestje wat kleiner gemaakt omdat anders de eitjes er uit zouden kunnen vallen. Afgelopen drie dagen heb ik van negen nesten een handvol erwtenstro verwijderd. Torens hadden ze gebouwd! Maar negen nestjes is bijna de helft van alle aanwezige broedschalen. Als ik daar over nadenk dan begrijp ik zulke dingen nooit. Waarom is dat plots in één keer het geval, nogmaals dat beperkt zich andere jaren tot één hooguit twee nestjes. Ach bijzondere wezens die duiven.

Kwekers

Onder het kopje kwekers hier op mijn website staan de acht nieuwe koppelingen vermeld voor dit jaar. Bekijk ze maar eens, door het harkje achter de duiven aan te klikken wordt de stamboom zichtbaar.

Terug