Laatste nieuws

Gestart met de grote schoonmaak

  • 22-12-2022

Schoonmaak

Het is nu niet bepaald mijn hobby maar meen er toch goed aan te doen om jaarlijks het hok even extra proper te maken. Gisteren daarmee gestart in het vlieghok en vandaag met het kweekhok. Betekent in dit geval dat ik alles boven het plafond heb gereinigd.

En wat is het dan een bende! Eigenlijk niet te bevatten dat zo weinig duiven zoveel stof produceren, een dikke laag wel te verstaan en dan ook nog eens te bedenken dat ik het vorig jaar ook volledig schoon heb gemaakt.

Eerste de stofzuiger zijn werk laten doen en vervolgens met de kompressor het nertzengaas (onder de dakpannen) schoongeblazen. Al met al een kleine vier uren per afdeling! Morgen hok drie gelijk er maar achter aan.

Het resultaat mag er zijn trouwens.

Zuurstof

Het is al weer een dikke maand geleden volgens mij dat ik schreef over zuurstof in de hokken en dat ik dat lariekoek vind. Moet zeggen dat ik daar nogal wat vragen over gehad heb. Hoe ik daar zo bij kom was in feite de vraag. Door de ramen wijd open te zetten of door minder duiven in de hokken te houden komt er volgens mij echt niet meer zuurstof in de hokken. Hoe dicht wil je een duivenhok maken alvorens er een tekort aan zuurstof zal ontstaan. Gaat volgens mij echt niet lukken met die open plafonds en onbeschoten dakpannen.

Maar waarom dan de ramen open, wel voor frisse lucht natuurlijk! Niet voor extra zuurstof dus maar puur voor frisse lucht, niet meer en niet minder.

Duiven te koop

Krijg nogal wat vraag naar duiven momenteel. Kan er kort over zijn ik heb op dit moment helemaal niets te koop. Ben volledig op tal en op het vlieghok van beide geslachten nu nog twee reserves. Dus geen duiven meer die ik zou kunnen of willen verkopen.

Volgend jaar zien we wel weer, worden er altijd een kleine 20 stuks gekweekt voor verkoop waarvan er een 10 tal naar GPS zullen gaan.

Mogelijk heb ik in het voorjaar nog een zestal jongen beschikbaar van de vliegers.

Ireen

Ireen is inmiddels gekoppeld in Brummen. De eerste twee jongen gaan naar de vlieghokken in Brummen en de volgende twee gaan naar Donkerbroek. Komt dan exact gelijk uit met mijn eigen jongen. Ik wil dit jaar maar twee momenten van spenen hebben namelijk. De eerste ronde zeg maar en dan twee tot drie weken later nog eens een stuk of 10 van de kwekers waarvan de eerste ronde is overgelegd naar de vliegduiven.

Overigens is de eerste partner van Ireen een rechtstreekse Leideman doffer te weten Bor. Bor heeft inmiddels al een aantal hele goede nazaten op de wereld gezet. Ben benieuwd!

Feestdagen

Nog een paar dagen en de kerst staat al weer voor de deur. Voor de werkende onder ons een onvoordelige kerst met eerste kerstdag op zondag. Heb hier geen nadelige gevolgen meer van, voor mij is het iedere dag weekend zeg ik wel eens. Moet zeggen dat ik het geluk gehad heb altijd hele goede werkgevers gehad te hebben maar die ik nu heb is toch wel helemaal TOP hoor. Geen vergaderingen meer, geen cursussen meer, geen werkoverleg, geen functioneringsgesprekken, geen gedoe met personeel meer, nee geef mij maar mijn (pre) pensioen.

Geniet van de kerst samen met uw dierbaren!

Terug