Laatste nieuws

Mooie trainingsvlucht vanaf Klarenbeek

  • 14-8-2022

Rust roest, je moet ze aan de gang houden, ritme breker!! Het zijn een drietal kreten welke ik de afgelopen dagen bij herhaling voorbij heb zien komen of horen zeggen door collega duivenliefhebbers. Voor wat de jonge garde betreft denk ik er zelf ook zo over trouwens. Volgens mij is niets beter dan dat ze iedere week een vlucht hebben, maar goed dat liep deze week even iets anders door het in werking treden van het hitteprotocol.

Nu waren er op vrijdag en zeker ook op zaterdag al velen die de jongen aan een trainingsvlucht onderworpen hebben. Ik heb van niemand gehoord of gelezen dat dit niet goed is verlopen en daarom ook hier de "stoute schoenen" maar aangetrokken en de wekker op zondagmorgen om 4.30 uur gezet.

Duiven gepakt, klok geïnstalleerd, drinkbakken vol met een klein beetje electrolyten er in, klepje open en vertrokken om exact 5.15 uur richting Klarenbeek. Afstand ruim 92 kilometer tot de officiële losplaats waar ook onze afdeling Friesland '96 zo nu en dan een groepslossing heeft.

Vertrokken om 5.15 uur waarbij de auto al reeds 20 graden aan gaf. In Wolvega gaf de thermometer van de auto 19 graden aan evenals in Steenwijk. Om exact 6.00 uur was ik bij Zwolle en daar stond de thermometer weer op 20 graden. Bij afslag Epe schrok ik een beetje want de themperatuur was gedaald tot 15 graden en nog een rukje verder bij Apeldoorn zelfs tot 13 graden! Vreemd toch zoiets, tevens ook dampig over de weilanden wat wel mooie plaatjes opleverde welke ik helaas niet heb vastgelegd. Dat lukt natuurlijk ook niet zo eenvoudig vanuit een rijdende auto.

In Klarenbeek gearriveerd om 6.26 uur en toen gaf de thermometer op de losplaats 14 graden aan. Wel mooi helder weer en niet al te veel wind. Daar tien minuten gewacht en ondertussen nog een dikke hand vol touwtjes met verzegelblik bij elkaar geraapt welke nog op het lossingsterrein lagen van voorgaande lossingen van onze afdeling (zie ook foto bij dit stukje tekst).

Om 6.36 exact heb ik de manden opengetrokken en twee seconden later stond de koppel bestaande uit 25 jongen en 23 ouden in de lucht.

Onderweg naar huis hetzelfde beeld qua temperatuur welke nu weer opliep naar rond de 20 graden bij Zwolle/Steenwijk. 

Ik reed bij de afslag Oldeholtpade toen mijn mobiel de aankomsten van de duiven doorgaf. Kloktijd 7.47.12 uur. In enkele seconden werden er 34 stuks geklokt zo kon ik zien. Een hele opluchting dat kan ik u vertellen!! Snelheid rond de 1.293 mpm.

Thuisgekomen bleken er enkele duiven niet geklokt te zijn en er nog 5 stuks te ontbreken. Vier ouden en één jong moest er nog komen. Binnen goed 20 minuten kwamen er vier van de vijf terug. Nummer laatst, een jaarling duivin, heeft er op 20 minuten na drie uren over gedaan. Gelukkig kon het klepje dicht.

Al met al een heel avontuur zo op de vroege en warme zondagmorgen.

Terug