Laatste nieuws

De koperen ploert doet zijn best! Geen vluchten komend weekend.

  • 11-8-2022

We kunnen best vliegen met deze temperaturen lees ik nogal eens op social media. Prima besluit lees ik ook heel veel op social media. Vroeger vlogen we ook zonder problemen met deze temperaturen lees ik op social media en op andere websites. Klopt denk ik allemaal!

Maar vroeger......ik ga even terug naar 1976 toen ik als broekie van nog geen 15 jaar een dikke week lang achter huis op een bedje in de buitenlucht heb geslapen om de simpele reden dat het in mijn slaapkamertje op de bovenverdieping niet uit te houden was! Ja 1976 toen ook gewoon een hittegolf en ik hoor nog steeds jaarlijks rond de verjaardag van mijn zuster in de maand mei dat het toen bloed en bloed heet was. En dan hebben we het over de jaren nog voor 1950!

Maar vroeger was het allemaal zoveel anders. Toen hadden we slechts 12 koppels duiven, we kweekten er 26 jongen van en na 7 vluchten tot maximaal 400 kilometer hielden we er 28 over! Of was dat nu juist andersom?  En let wel dat alles gebeurde met onverduisterde jongen natuurlijk. Ik wil er maar mee aangeven dat de tijden zo ontzettend veel veranderd zijn.

Ik ben geen geschiedenis freak maar wel een getallen freak en een aantal cijfers zitten gewoon vast in mijn hoofd en zijn dan toevallig ook een stuk geschiedenis inmiddels.

Zo weet ik dat we in 1976 (kan jaar eerder of later zijn) bijvoorbeeld 13,8 miljoen inwoners in Nederland kenden, zo weet ik dat we anno 2022 17,7 miljoen inwoners hebben op datzelfde stukje aarde! Zo weet ik dat er rond 1975 3,3 miljoen auto's in Nederland rondreden en dat dat er heden ten dage rond de 8,9 miljoen stuks zijn! Zo weet ik dat er in 1982 (het jaar dat ik mijn werkzame leven begon in het bankwezen) rond de 2,4 miljoen melkkoeien in Nedeland waren en dat dat aantal nu is gezakt naar ongeveer 1,5 miljoen stuks. En zo kan ik nog wel wat feitjes opnoemen en al helemaal als ik de hulp in roep van het wereldwijde internet.

Wat ik er mee wil zeggen is dat "vroeger" zo verdomd lastig te vergelijken valt met nu! Wat onze duiven vroeger wel konden kunnen ze nu soms zeker niet meer! Andersom ook natuurlijk, denk aan de snelheden die onze duiven heden ten dage kunnen ontwikkelen. Die liggen gemiddeld gezien behoorlijk hoger dan 30 jaar geleden. Als er toen sprake was van een kopwind dan gingen we standaard uit van dik 1000 mpm en nu mogen we gemakkelijk uitgaan van 1200 mpm bij dezelfde tegenwind bij wijze van spreken. Ik denk wel eens hebben we daar de duiven ook kwetsbaarder mee gemaakt! Vergelijk het maar in de topsport, ook topsporters zijn vaak zo maar verkouden of grieperig. Te weinig weerstand denk ik dan.

Komt allemaal door betere huisvesting, betere voeding, betere training, betere medische begeleiding en ja ook beter vervoer. Dit laatste zal voor sommigen vreemd klinken maar het vervoer is zeker niet slechter dan vele jaren geleden neem dat van mij aan. Helaas is het vervoer heden ten dage niet blijven door ontwikkelen en dat is absoluut een gemis en ook geen goede zaak. Daar valt nog wel enorm veel winst te halen.

Maar goed kan er wel hele bladzijden vol mee typen we hebben gewoon een vrij weekend en dat is wat mij betreft helemaal niet vervelend ook. Lekker rustig aan en de draad volgende week gewoon weer oppakken en dan maken we het seizoen nog op een mooie wijze af.

Hier een training eens per dag en zo nu en dan een keer een lapvlucht. Zorgen dat ze blijven eten en zeker even geen liflafjes op dit moment en uiteraard geen vette hap! Zorgen dat de drinkpot gevuld blijft.

Heel misschien is een bijkomstig voordeel dat het vervelende oogjes virus nu even geen kans heeft om zich te verspreiden. Een paar weken geen bad en een week niet vliegen en dus niet bij elkaar in de vrachtauto kan misschien wel wonderen doen. Hier overigens nog geen "last" gehad van de "oogjes" en reken maar dat ik er een paar weken al heel scherp naar heb gekeken, ik krijg de jonge duiven namelijk bijna allemaal daags door de handen.

Geniet van het mooie weer!

Terug