Laatste nieuws

Duiven gelost om 8.45 uur in Chimay

  • 21-5-2022

Eerlijk is eerlijk ik had een vroegere lossing verwacht, dit ondanks dat we gisteren al werden gewaarschuwd dat er geen vroege lossing in zat. Ik heb nogal wat weerkaarten bekeken en weerpraatjes gehoord (ook van de Belgische weermannen) gisteravond op de tv en kwam toen reeds tot de conclusie dat er helemaal niet laat gelost hoeft te worden. Stiekum gehoopt op dezelfde lossingstijd als vorige week maar dat bleek dus toch te optimistisch.

Maar neemt niet weg dat de duiven nog keurig op tijd gelost zijn en dat betekent ook dat ze de hele dag de tijd hebben om thuis te komen. Ik ben er een groot voorstander van die vroege lossingen. Of anders gezegd ik ben een groot tegenstander van een late lossing.

Maar in Chimay heeft het startsein geklonken om 8.45 uur. De wind lijkt hoofdzakelijk west te zijn kracht 3 tot 4 en hier bij mij in Donkerbroek is die wind al behoorlijk aanwezig. Zal ook nodig zijn om de "kromming" die de duiven maken richting het westen wat af te vlakken. Bizar toch eigenlijk dat de duiven zo ontzettend afwijken richting het westen als de GPS ringen mogen geloven althans. Staat tegenover dat ik afgelopen week van twee liefhebbers gehoord heb dat ze een duif doorgebeld kregen vanuit Groningen! Dat kan ik dan weer niet rijmen met het feit dat ze helemaal naar het westen afdrijven en vervolgens in Groningen uitkomen terwijl ze in Friesland moeten zijn. Blijft een vreemd gegeven.

Wat gaat de snelheid doen vandaag. Ik denk toch weer richting de 1.450 mpm. Ik zou zeggen klokken ergens tussen 12.40 uur en 13.00 uur moet kunnen lukken.

En weer genieten vandaag natuurlijk. Of we nu vroeg of laat zitten probeer toch echt te genieten van de aankomsten. Kan wel eens bijzonder spectaculair worden vandaag!

Vanuit het noorden en een paar minuten te laat voor een absolute kopduif arriveerd daar de eerste duif. Een halve draai om het tuinhuis en op de plank. Kloktijd 12.41 uur snelheid 1.500 mpm. Het is de tweejarige doffer NL20-725 uit zoon Maldini van Gebr. Homma x inteelt Mr. Branco die als eerste aftikt. Zeer kort daarop gevolgd door de 1e getekende NL20-798 "Ireen".

Het vervolg is heel aardig in mijn beleving, in 20 minuten tijd 18 van de 20 in de klok en dat valt mij niet tegen.

Wat wel enorm tegenvalt is dat ze stuk voor stuk, en dan ook allemaal, op de kop de drinkpot in duiken en sommigen blijven er ook bijzonder lang in hangen. Af waren ze, verkrampte poten op een paar na allemaal. Het heeft ook meer dan 1,5 uur geduurd voordat ze iets aan voer tot zich namen. Betekent voor mij dat ze geen gebruik gemaakt hebben van het drinkwater in de auto. Blijft vreemd verhaal toch.

Ja en daar waar clubgenoot Theo het nog goed kan beredeneren dat de vroege duiven in Steenwijk/Zwartsluis en omgeving zitten daar breken ik mijn hoofd over het feit waarom ze vandaag in onze vereniging niet veel dichter bij de kopduiven kunnen komen. Ik ben toch echt van mening dat onder deze omstandigheden, mits ze goed zijn, in "onze" hoek de vroege duiven moeten vallen. Ga maar na, bij lossing een west tot zuidwesten wind. Kan niet mooier! Al vrij snel draaiend naar west, prachtig! En tot slot het laastste stuk ook nog eens een heel klein beetje noord west, super! Maar blijkbaar niet goed genoeg voor de echte kopduiven. Ik blijf achter met een raadsel die ik wel nooit opgelost zal zien. Gelukkig laat zich niet alles beredeneren en dat is maar goed ook trouwens.

Al met al wel een bijzonder mooie vlucht, laat dat duidelijk zijn. De aankomsten waren mooi om te zien. De overwinning in de club gaat naar Comb. A.J. Mulder in Makkinga welke ik heel graag feliciteer met de mooie overwinning.

Uitslag volgt vanavond na klok uitrekenen.

Tegen 506 duiven in de vereniging werd het: 41,15,21,30,55 enzovoort met totaal 11 van de 20 op de uitslag.

Het is niet groots, het is ook zeker niet slecht. Tevredenheid is er niet helemaal, voor volgende week maar weer poetsen.

Terug