Laatste nieuws

Jonge duiven voor het eerst naar buiten

  • 28-3-2022

Jongen naar buiten

Maandag de jongen voor het eerst naar buiten gehad. Spoetnik open en in een mum van tijd zaten ze allemaal buiten te kijken. Bliljft altijd bijzonder dat ze zo snel weten dat het klepje open staat en dat ze naar buiten kunnen lopen. Ik zeg lopen omdat ik de eerste weken altijd gebruik maak van een uitloopplank. Het helpt enorm en zorgt er ook voor dat ze niet angstig zijn om naar buiten te gaan.

Ze hebben 's morgens geen eten gehad zodat het binnenroepen geen enkel probleem was. Ook nu verbaas ik mij er over dat het jonge spul zo snel en gemakkelijk door de valgaten naar binnen gaan.

Maar goed de kop is er af en ze hebben nog een lange weg te gaan natuurlijk. Vanaf nu iedere dag naar buiten, mits de kromsnavel zich een beetje rustig houdt. Iedere dag dus een aantal uren buiten. Meestal zo tussen de 3 en 5 uren afhankelijk ook van andere bezigheden van de baas in dit geval.

Verduisteren

Tevens afgelopen maandag gestart met verduisteren. Ik doe dit van 's avonds 18.15 uur tot andere morgen 7.30 uur. Oftewel ruim 13 uren zitten ze in het duister. Het is niet aardedonker maar een krant lezen lukt echt niet in ieder geval. Opvallend vond ik toch al wel dat ze de afgelopen weken nogal wat dekveren lieten vallen. Dit dus zonder dat ze donker zaten.

Controle dierenarts

Volgende week nog een controle bij de dierenarts. Mocht er dan nog iets aan mankeren dan kan ik nog tijdig ingrijpen voor de eerste vlucht gaat beginnen. Overigens verwacht ik helemaal geen problemen. De duiven trainen goed, mest is goed, eetlust is goed en ze staan er ook behoorlijk strak op volgens mij. Maar goed ik kan er niet inkijken natuurlijk. Moet ook behoorlijk ernstig zijn wil ik ingrijpen met medicijnen. Ze moeten het zelf proberen op te lossen.

Opleren

Zeer waarschijnlijk ga ik deze week nog een paar keer met de oude duiven op pad. De eerste keer zal Boyl zijn, zo rond de 10 kilometer en daarna nog een paar keer naar Frederiksoord en dat is rond de 23 kilometer. Drie tot vier keer vind ik meer dan voldoende. De eerste trainingsvlucht gaat aan mij voorbij denk ik, hangt wellicht nog een beetje van de weersomstandigheden af.

Kosten stijgen extreem

Het voer wordt duur hoorde ik enkelen zeggen. En inderdaad het voer wordt wel heel erg duur zo langzamerhand. Maar ook het transport van de duiven wordt duur, wat te denken van de hoge brandstofprijzen. Dit zal nog wel de nodige duiven gaan kosten op de vluchten. Er zullen zeker liefhebbers zijn die de aantal in te korven duiven gaan aanpassen. Wel jammer maar het is niet anders. We gaan proberen het zo lang mogelijk op de rit te houden en als het echt niet meer kan dan maar even rustig aan.

Terug