Laatste nieuws

Maart alweer te pakken, voorjaar in aantocht

  • 5-3-2022

Maart

En zo is het al weer maart! Voor velen de maand waarin de duiven na een winter van vastzitten weer voor het eerst naar buiten gaan om de vleugels te strekken. Hier eigenlijk niet anders zei het dat ze niet de hele winter vast gezeten hebben en dat ik ze inmiddels al weer acht keer buiten gehad heb.

Maart tevens de maand van de voorjaarsvergaderingen. Eerst die van de vereniging en daarna gevolgd door de afdelingsvergadering. Geen schokkende zaken op de agenda of het moet al zo zijn dat we er maar liefst zes nieuwe leden bij krijgen zoals het nu staat. Een ontwikkeling waar we als vereniging best blij mee mogen zijn ook als is de aanleiding natuurlijk minder fijn voor de betrokken leden. Het gaat namelijk om een opheffing van een vereniging en dat is nooit plezierig!

Trainen

Zoals gezegd hier nu acht dagen achter elkaar buiten geweest. Ik moet eerlijk zijn dat het nog bijzonder weinig voorstelt allemaal. Ze hebben zo'n enorme trek naar de jongen lijkt het wel dat ik ze maar moeilijk in de lucht kan houden. De helft van de koppel zit na een kwartier binnen en de andere helft doet er een dik half uur over. Het mooie is wel dat ze naar binnen knallen en dat is vooral met de roofvogels op de loer wel erg prettig.

Jongen

De jongen groeien als kool en dat is normaal. Er blijft er ook niet één achter en dat is ook positief te noemen. Overdag vind ik de mest van de jongen wel te dun trouwens. Komt vooral doordat de oude duiven (te) veel drinken zo heb ik vastgesteld. 's Morgens als ik om acht uur de hokken binnen kom is de mest van de jongen perfect gelukkig. Hier ook geen uitzondering op, allemaal mooie bolletjes om de schaal.

Oude duiven gescheiden

Afgelopen vrijdag 4 maart de duivinnen in het duivinnenverblijf gedaan. Oftewel vanaf een uur of 16.00 in de middag tot andere dag 10.00 uur in de morgen zitten de duivinnen bij de jongen en de doffers in het duivinnenverblijf en vanaf 10.00 uur in de morgen tot 16.00 uur in de middag zitten de doffers bij de jongen. Er dus toch voor gekozen om ze niet weer op eieren te laten komen. Ben zelf overigens van mening dat het geen enkel verschil maakt welke methode we hiervoor kiezen. Volgens mij heb ik in het verleden meerdere zaken wel uitgeprobeerd en bij de vluchten daar nooit verschil in ontdekt. Wat dat betreft komt mijn idee wel aardig overeen met hetgeen AS afgelopen week in zijn blog schreef.

Jongen tweede ronde kwekers

De eerste jongen zijn er ook al weer van de kwekers waarvan ik de eitjes had overgelegd. Totaal zes koppels waarvan alle twaalf eitjes bevrucht waren. Helaas is één jong gestorven in het ei dus nu elf jongen er bij. Ze zullen alle elf over twee dagen al weer geringd moeten worden. Daarmee is tevens een einde gekomen aan het kweekseizoen van jongen voor eigen gebruik.

Nog een paar voor een geschonken bon, nog een paar op bestelling en een stuk of tien voor de veiling eind van dit jaar en dan zit het er al weer op.

Terug