Laatste nieuws

Duiven voor het eerst weer in de buitenlucht

  • 26-2-2022

Vanmiddag de oude duiven allemaal naar buiten gehad. Mooi weer, half bewolkt geen harde wind en droog. Dus de gok maar gewaagd wetende dat er in onze omgeving een slechtvalk actief is.

Veel hebben ze er nog niet van gemaakt, de helft vond het na tien minuten welletjes en doken het hok weer in. De andere helft heeft een twintig minuten om de deur gevlogen en daarna liepen ze ook redelijk vlot naar binnen.

De kop is er weer af zullen we maar zeggen.

De jonge duiven groeien lekker door. Overdag een tweetal koppels waarvan de jongen dunne mest om de schotel hebben. 's Morgens als ik om acht uur het hok betreedt is de mest van alle jonge duiven overigens uitstekend. Dus ook van die twee koppels die overdag nogal dunne mest hebben.

Heb het eens nagekeken en van één koppel hadden de jongen vorig jaar ook dunne mest. Het koppel heb ik niet verbroken en zat dus ook vorig jaar op elkaar. Het andere koppel betreft twee jaarlingen en bijzonder genoeg is de duivin daarvan een jong uit het oudere koppel. Zou het erfelijk zijn??

Erg vind ik het overigens niet maar het is alleen een vieze bende en daar ben ik geen liefhebber van. Nu loop ik zeer regelmatig met de mestkrabber door het hok dus het meeste haal ik telkens wel weer weg.

Nog een dikke week en de jongen kunnen gespeend worden denk ik. Zeer waarschijnlijk laat ik de duivinnen weer op eieren komen, helemaal  ben ik er nog niet uit overigens. Misschien haal ik de duivinnen er mits volgende week ook wel bij weg en laat ik de doffers de jongen groot brengen.

Vroeg spenen gaan we niet doen in ieder geval. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat zeer vroeg gespeende jongen minder weerstand blijken te hebben dan jongen die er een aantal dagen langer bij zitten. En wie ben ik om de wetenschap tegen te spreken denk ik dan.

Terug