Laatste nieuws

Hoezo anderhalve meter.......

  • 30-1-2022

Badderen

Weekend, dus voor alle duiven gelegenheid om te baden. Tijdens de kweekperiode betekent dat twee keer een bad beschikbaar stellen. Als de doffers op nest zitten ééntje voor de duivinnen en als de duivinnen op nest zitten ééntje voor de doffers. Is even een gedoe maar er wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

Had nog wel met ze afgesproken om in het kader van corona op een verantwoorde wijze een bad te nemen met in achtneming van voldoende afstand...........helaas het werd wederom een stapelbad.......zie foto bij dit stukje tekst.

Zitters

De zitters (schapjes zeg ik meestal) hangen weer in de hokken. Altijd fijn, nu kunnen ze weer rustig zitten zonder dat ze de hele dag in hun broedbak hoeven te bivakkeren en te schijten natuurlijk. Ik heb het al wel eens vaker vermeld maar wat ben ik blij dat ik een paar euro's meer heb uitgegeven voor de aanschaf van deze zitters. Wat een topkwaliteit qua materiaal en tevens op een prima wijze in elkaar gezet door Marco Zandvoort (Mazati timmerwerken). Erg blij mee!

Bevruchting

Gisteren alle eitjes geschouwd. Kom op zes onbevruchte eieren van de totaal 42 eitjes die er liggen. Dat betekent een bevruchtingspercentage van 86%. Ik zal eerlijk zijn het is mij eigenlijk een klein beetje tegengevallen. 90% of meer bevrucht reken ik altijd tot goed of zeer goed. Nu weet ik wel dat het er tegenaan zit maar toch niet helemaal tevreden dus. Overigens alle eitjes zagen er qua structuur mooi uit. Prachtige gladde schalen dus.

De trouwe lezer heeft kunnen opmaken uit mijn teksten dat ik de afgelopen weken nogal wat uurtjes in de hokken heb doorgebracht. Niet omdat het moet maar omdat ik het wel leuk vond en er uiteraard ook de tijd voor heb. Er is mij heel veel opgevallen die dagen. Het verklaart misschien ook wel een klein beetje waarom er toch een paar eitjes meer onbevrucht zijn dan ik had gehoopt. 

Ik heb namelijk vastgesteld dat ik exact drie "Rambo's" in het hok heb lopen. Drie doffers welke het absoluut niet dulden dat een andere doffer zijn duivin treedt. Extreem gewoon, het is of ze het ruiken! Heb toch zeker de afgelopen paar weken een 20 tot 30 keer gezien hoe een span dat de liefde wilde bedrijven werd getorpedeerd door één of soms twee van die drie "Rambo's". Niet te filmen eigenlijk dat er zo'n afgunst is tussen de duiven onderling. Maar als zoiets bij herhaling gebeurd dan ontstaat er natuurlijk wel een bevruchtingsprobleem denk ik. Voeg hier aan toe dat het hokje ook zeker niet aan de grote kant is om 12 koppels duiven te herbergen. Ach er komen jongen genoeg zullen we maar zeggen.

Overleggen

Totaal zes koppels overgelegd van de kwekers naar de vliegers c.q. het reservekoppel. Kunnen de kwekers nog een keer op eitjes komen zodat ik van de meeste kweekkoppels met een beetje geluk vier jongen kan afzetten. Samen met de jongen van de vliegers kom ik dan op een kleine veertig jonge duiven. Precies het gewenste aantal voo rmij. Ik zeg kweekkoppels maar het zijn voorlopig nog steeds vermeerderaars hier. Ik hoop na dit jaar een paar koppels te kunnen promoveren tot kweekkoppels.

Geel kuur

Zaterdag 29 januari gestart met een zevendagen durende geelkuur van De Weerd. Wordt verstrekt door het water en zoals ik al eens eerder schreef hou ik nogal eens bij hoeveel water er per dag gedronken wordt. Dat was de afgelopen twee weken vrijwel exact één liter schoon leidingwater per dag. Vanmorgen wederom het water opgevangen en dit keer ietsje meer dan een liter water gedronken, maar nu wel met daarin een geelkuur dus. Oftewel na één dag geen onderscheid in drinkgedrag. De hoeveel medicijn is mede afgestemd op de temperatuur overigens.

Terug