Laatste nieuws

Exact veertien dagen na koppeling

  • 27-1-2022

We zijn nu precies veertien dagen verder na koppeling. De stand van zaken tot en met vandaag is dat ze op één koppel na allemaal op twee eieren zitten. Dat ene koppel moet dus nog steeds leggen, duivin zit al wel een paar dagen op het nest maar nog geen ei van haar gevonden. Zal wel een weekje duren nog, kwestie van een cyclus overslaan of zoiets. Althans daar lijkt het wel op.

Komende zaterdag een vijftal koppels overleggen van de kwekers naar de vliegers. Overigens heb ik al wel een tweetal eitjes gezien waarvan ik vermoed dat ze niet bevrucht zijn. Ik zal ze zaterdag allemaal gaan schouwen. Doorbroeden op eitjes die toch niet uitkomen heeft weinig zin lijkt mij.

Tevens zaterdag alle zitters maar weer terugplaatsen. Altijd wel prettig, bevuilen ze hun broedbakken zelf ook niet meer en kunnen de schapjes weer snel en eenvoudig schoongekrabt worden.

Daarnaast start ik zaterdag met een zeven dagen durende geelkuur. De dosering en duur van de kuur is afgestemd op het iets koudere weer. Omdat ik een groot voorstander ben van kuren door het drinkwater hebben we in overleg met de dokter zo besloten. Kuren over het voer heeft nog nooit mijn voorkeur gehad. Drinken doen ze namelijk 100 procent zeker en vreten kunnen ze soms maar met mate doen als je het voer nat maakt en aanplakt met medicijnen.

Ik heb trouwens vastgesteld dat ze iedere dag een liter tot een dikke liter water drinken. Dit gecontroleerd gedurende de afgelopen twee weken oftewel zolang ze bij elkaar zitten. Moet voldoende zijn om ook voldoende geelkuur naar binnen te werken lijkt mij.

Voor het overige lekker omrommelen met de duiven. Beetje observeren, vechten, schoonmaken en dat soort zaken. Wel mooi om te doen. In jaren daar geen tijd in gestoken maar merk nu dat ook dat een mooie kant is van onze sport. Komt je ook nog eens achter de gedragingen van de duiven en hoe ze onderling met elkaar omgaan. Leerzaam ook!

Terug