Laatste nieuws

Tijd voor andere dingen

  • 19-1-2022

We zijn al weer halverwege de nieuwe week. Sinds dat ik thuis ben en geen arbeidsverplichtingen meer heb lijkt het wel of de dagen nog sneller voorbij gaan. En dan gaat momenteel toch verreweg mijn meeste tijd in de duiven zitten ook nog. Daarbij bedenkend dat het toch echt geen grote koppel is. Precies 42 duiven bevolken de hokken op dit moment. Ik heb het al wel eerder vermeld maar er is ook echt geen plaats voor meer. Ze zullen er dan ook niet komen behoudens een hok met rond de 38 jongen dan.

Het koppelen verloopt zeker naar wens tot nog toe. Al vanaf het begin zijn de partners goed aan elkaar gekoppeld. Op het vlieghok konden rond de middag op dag twee reeds de bakken allemaal los. Moet wel zeggen dat ik er toen wel bij aanwezig was om eventueel gedoe te voorkomen.

Op het kweekhok ging het ook prima behoudens één jonge doffer. Die meende toch echt dat hij de twee bakken boven hem ook moest inpikken. Ongelooflijk zo standvastig zijn die duiven dan. Je kon hem er uit halen maar per kerende post zat hij er ook al weer in. Een tijdje opsluiten, om beurten los, u kent het allemaal wel maar helaas geen resultaat. Dus toen de methode "Willem de Bruijn" maar toegepast. Twee knijpringetjes met daartussen in een elastiekje. Kijk en toen werd meneer wel een stukje rustiger. Normaal lopen was er niet bij, het was meer struikelen en dat vond hij zeker niet fijn.

Inmiddels zijn we twee dagen verder en heb ik het elastiekje toch maar verwijderd. Twee dagen is het inmiddels goed gegaan. Hij is overigens al die tijd zeker wel goed gekoppeld geweest met zijn duivin.

Trouwens het is toch wel handig als je de hokken op drie meter van het huis hebt. Als het donker is wil ik nog wel eens een half uurtje buiten het hok voor de openstaande ramen staan te kijken. Zo leer je de gedragingen van je duiven ook goed kennen zonder dat ze merken dat je in het hok bent. Daar komt bij dat het voor mijn eigen luchtwegen ook niet verkeerd is om buiten in plaats van in het hok te staan.

Inimiddels gestart met de grote schoonmaak van het jonge duivenhok. Nog een dag en dan is dat klusje ook geklaard. Ontzettende stofbende komt er telkens weer vrij. Ik zuig het er ieder jaar maar weer keurig uit en maak het complete hok schoon met een natte doek.

Ondertussen iedere dag wat stoeien met de duiven. Ach ben geen liefhebber van hele makke duiven maar ze moeten natuurlijk niet als de dood voor het baasje zijn want dan doe je ook iets niet goed. Bonte Max is ook zo'n doffer die graag even bij mij op de schouder komt zitten. Even in gevecht met hem en een selfie gemaakt waarna hij zijn bak weer invliegt.

Terug