Laatste nieuws

DNA

  • 11-12-2021

DNA

Meende ik zeer zeker te weten wat de geslachten van de jonge duiven zijn, brengt mij eentje toch nog aan het twijfelen. Het is ook nog eens de enige die geen nestje gehad heeft zo kon ik opmaken uit mijn aantekeningen. Is altijd meegeweest en ingekorfd als duivin en had tot vorige week ook nooit iets gemerkt in de zin van dat ze mannelijke manieren toonde.

Hoe anders was dat vorige week! Ging als een "dolle" te keer achter duivinnen aan en koeren als een grote. Ja en dan bekruipt bij mij toch het gevoel van enige twijfel. Voorheen zou ik er niet zo moeilijk over doen, immers voldoende reserve doffers en voldoende reserve duivinnen. Mocht het zo zijn dat er twee doffers aan elkaar gekoppeld werden of juist andersom dat er twee duivinnen samengezet werden dan was een kleine ingreep zo klaar door iets uit het reservehok te halen en een paar koppels om te koppelen.

Reserves heb ik nu slechts twee. Een doffer en een duivin. Simpel omdat ik er geen plaats meer voor heb. Is helemaal niet erg maar dan wil ik wel voorkomen dat ik niet weet wat de geslachten zijn van mijn jonge duiven.

Goede raad is dan "duur" en dus maar een paar veertjes uit de borst getrokken en opgestuurd naar Gendika in Veendam. Drie dagen later kreeg ik het verlossende nieuws. Geslacht van duif NL21-1480077 is vrouwelijk. Gelukkig maar. 

De NL21-077

Om nog maar even door te gaan met de "077", het is de enige duif die dit jaar als pieper verloren ging en doorgemeld werd door Jaap Douwes in Drachten. Binnen 20 minuten nadat de duif gemeld was stond ik bij Jaap voor de deur om haar weer op te halen.

Laat nu dit jaar tijdens de jonge duiven de "077" verreweg mijn beste jonge duif zijn! Met een 20e NPO Reims en een 17e NPO Chalons en Champagne heeft ze een stevige duid in het zakje gedaan voor de behaalde jonge duiven kampioenschappen. Zo kan het dus lopen, niet alle duiven die het hok een keer kwijtraken zijn verkeerde hè!

Poetsdag

Vanmorgen leek het bijzonder mooi weer te worden. Het zonnetje er bij, was wel vorstig maar verder niks mis mee. De duiven allemaal maar weer in hun wekelijkse bad en ik alle drinkpotten, gritbakken enzovoort maar eens voorzien van een grondige poetsbeurt. 

Alles weer spik en span, overigens gaandeweg mijn poetswerk trok het helemaal dicht en was het gewoon mistig geworden. Je zal de duiven maar los gehad hebben, niet geheel zonder risico denk ik dan.

Controle dierenarts

Enkele dagen voor kerst nog een afspraak staan bij de dierenarts voor een reguliere controle. Zou er nog wat aan mankeren dan kan ik nog ingrijpen voordat het kweekseizoen gaat beginnen. Leek mij niet verkeerd om het zo te regelen.

Terug