Veiling GPS
Afgelopen zondag is mijn veiling van de 10 zomerjongen 2021 geëindigd op GPS-auctions. Het werd wat mij betreft een prachtig slot met een gemiddelde van € 255 per duif. Ik ben er meer dan tevreden mee in ieder geval zo vlak na mijn "herstart" als solo speler.
Opvallend ook dat van de 10 jongen er 9 stuks in Nederland zijn gebleven en er 1 naar België is gegaan. Ook iets waar ik bijzonder blij mee ben. Zo bestaat in ieder geval de mogelijkheid dat je er nog eens iets van terughoort. Bijkomend voordeel is ook dat de afhandeling, zowel logistiek als financieel, ook vele malen sneller verloopt dan wanneer de helft naar bijvoorbeeld China toe gaat. Kortom een tevreden man.
De meesten hebben inmiddels gereageerd ook en ze waren blij met hun nieuwe aanwinsten. Ook niet onbelangrijk en nu maar hopen dat ze goed vererven.
Ook hier is wel eens wat!
Is het altijd feest op de boerderij? Nee natuurlijk niet, heb je te maken met levende have dan is er natuurlijk ook wel eens wat waar je niet vrolijk van wordt.
Zo liet ik afgelopen dinsdag de duivinnen los voor een paar rondjes vliegen en knalt er ééntje pardoes zo vanuit het hok tegen het kamerraam van het huis. Een beste knal met de dood tot gevolg! Erg jammer maar daar hou ik het dan ook bij. Zolang zulke dingen "achter" gebeuren wil en kan ik er niet te veel om treuren. En druk maken om iets dat ik niet (meer) heb is ook al lang afgeleerd. Een paar rare woorden en weer door!
Overigens geen roofvogel of iets dergelijks in het spel hier, gewoon enthousiasme van de duif en mogelijk blij er uit te kunnen en dus pardoes tegen het raam.
Paramixo enting
Gisteren (vrijdag 3 december) de duiven geënt tegen paramixo. Gewoon een standaard enting zonder toevoeging in de zin van pokken of rota of wat er maar meer mogelijk is tegenwoordig. Een zestal weken voor aanvang van de kweek wordt door verschillende liefhebbers en dierenartsen aangeraden. Het zou mogelijk iets van bescherming meegeven in het ei. Weet niet of dat 100% klopt maar je kan het maar beter gedaan hebben denk ik dan maar.
Bad
Vandaag de hele kolonie weer in bad gehad. Lekker waterballet telkens weer maar ze worden er altijd weer superstrak van. Een hele dikke laag "poeder" op het badwater (zie ook foto bij dit artikel) en dat is toch ook een goed teken volgens mij.
Rui
De dekrui is volledig klaar. Alle kweekduiven zijn voor 100% door de pennenrui heen, sterker nog op misschien nog een centimeter na zijn de pennen weer volledig ingegroeid.
Bij de vliegduiven al mooi wat door de rui maar ook nog een deel die de laatste pen dienen te gooien. Ik ben geen duiven meer tegengekomen die nog op twee oude pennen staan. Dus dat moet wel gaan lukken allemaal.
Koppelen
Het koppelen zal hier starten vanaf half januari. Alles gelijktijdig dus zowel vlieg- als kweekduiven. Kortom we hebben nog een dikke vijf weken te gaan.
Vliegprogramma 2022 en deelname vluchten
Ik las in Het Spoor dat het vliegprogramma voor 3 jaar is aangenomen. Drie jaar is wel een hele eind volgens mij maar ben wel blij dat het programma nu staat. Kan mij er ook wel aardig in vinden moet ik zeggen. Denk dat voor de gemiddelde liefhebber (bestaat die wel trouwens?) er een jonge duiven vlucht te veel op staat. Maar daar staat tegenover dat er een behoorlijke mogelijkheid is om de jonge duiven voldoende ervaring op te laten doen, ook dat is niet geheel onbelangrijk maar moet ook niet overschat worden zoals sommigen lijken te doen.
De echte vitessespeler zou er graag nog twee vitessevluchten bij willen hebben, de echte dagfondspeler wellicht ook twee dagfondvluchten er bij en dat geldt ook voor de jonge duivenspeler, die wil er misschien nog wel vier extra jonge duivenvluchten bij zelfs.
We dienen ons er wel van bewust te zijn dat de grote- en kleine liefhebber, de amateur en de professional gezamenlijk op een goede manier moeten kunnen optrekken. En dat in ogenschouw nemend denk ik dat het een keurig programma is geworden.
Groot winstpunt is toch wel dat we iets later beginnen. Helemaal niet vanwege het weer, dat is zelfs in april ook nog wel eens beter dan in mei, maar wel vanwege de mogelijkheden die de werkende liefhebber nu krijgt om iets meer tijd en aandacht te schenken aan de duiven zo bij de start van het seizoen. Denk hierbij vooral ook aan de roofvogel problematiek (op sommige plaatsen extreem!) in relatie tot de lengte van de dagen in april. Nu ik hele dagen thuis ben realiseer ik mij dat des te meer.
Wat ik bijzonder jammer vind, en wat ook vrij zeker jonge duiven gaat kosten, is het feit dat er op de jonge duivenvluchten nu ook oude duiven ingekorfd mogen worden. Wat mij betreft een bijzonder foute beslissing!!
Wat mij zeker aanspreekt is het feit dat het aantal deelnemende leden op de grandprix vluchten is teruggebracht van minimaal 7 tot minimaal 5. Daar ben ik verrekte blij mee mag ik wel zeggen. Ben er het afgelopen jaar enkele keren tegenaan gelopen bij de dagfondvluchten. En dan zie je toch maar weer dat de animo voor die vluchten echt niet zo groot meer is (dagfond toch uitstervend??? Ben er bang voor en zou toch bijzonder jammer zijn!!!).
Ik doe zelf niet aan de dagfond mee maar in de week van inkorving had ik regelmatig buikpijn over het aantal deelnemende leden. Heb ik wel genoeg liefhebbers die komen met duiven en haakt er niet ééntje af een dag voor inkorving en wat dan? mogen we dan wel inkorven? durven we de gok te wagen met een man minder? wat als er iemand van onze club de vlucht wint en we hebben ingekorfd met één liefhebber te weinig volgt dan uitsluiting? Ik voelde mij daar als clubbestuurder wel degelijk verantwoordelijk voor en daarom ben ik dus ook blij dat het minimum aantal inkorvende leden van 7 naar 5 is teruggebracht. Geeft iets meer lucht!