Laatste nieuws

Ruignekken

  • 17-10-2021

De rui gaat in volle omvang door, veel veer en pennen momenteel. Moet natuurlijk ook het is immers de tijd van het jaar dat er geruid dient te worden. Echte ruignekken zijn het momenteel, met uitzondering van de kweekduiven welke al weer zo goed als klaar zijn. Kan je zien wat bijlichten en verduisteren met een duif doen. De kweekduiven worden immers uitsluitend bijgelicht in het begin van de kweek en de rest van het jaar helemaal niet.

De meeste jonge duiven staan nog op 3 tot 4 pennen. Ik heb er eentje gezien die staat nog op 2 pennen maar daar staat tegenover dat ik vandaag een jonge doffer in de hand kreeg die nog op 5 oude pennen staat. Oftewel er is nog veel werk aan de winkel wat de rui aan gaat.

Overigens staan de duiven er verder goed op. Ze eten goed, ontlasting is goed en ze maken maar wat graag gebruik van hun bad.

Komende week maar eens de agenda voor de najaarsvergadering opstellen. Er zijn toch wel enkele niet onbelangrijke zaken welke om aandacht vragen dus daar moeten we met zijn allen in ieder geval even goed bij stilstaan. Het vergaderseizoen is daarmee ook aangebroken iets dat we toch een paar jaar nauwelijks hebben meegemaakt.

Komend weekend nog iets van een najaarsbeurs in Houten. Kleinschalig van opzet maar toch weer een poging om de leden de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten. Ik vind het allemaal wel een beetje dubbel maar realiseer mij ook dat ik niet voor niets ben geprikt, dit diende toch ter bescherming van? Ik hou mij er maar aan vast en de kans is dan ook groot dat ik toch een kijkje ga nemen in Houten komende zaterdag.

Op 21 november start er een veiling van 24 jonge duiven op www.gps-auctions.com. Hiervan 10 stuks van mijn persoontje (Henk Douna) en 14 stuks van de buren D. van der Stouwe & Zn. Heb ze inmiddels allemaal in de handen gehad en ik durf gerust te stellen dat er een aantal hele fijne duiven bij zitten. Schieten ook allemaal al behoorlijk op met de rui. Kweken in januari met die duiven moet zeker kunnen. Opvallend wel dat zeker drie kwart doffers is volgens mij.

Voor de rest is het lekker wat ompielen met de duifjes, een keer of drie per dag de hokken wat schoonmaken en de veren verwijderen. Elke dag een paar duiven door de handen en beetje observeren. In mijn werkzame leven nog nooit aan toe gekomen maar best mooi om ook een andere kant van de dieren te leren kennen. 

Terug