Onderhoud en het oog wil ook wat
Enkele weken geleden is de voorkant van mijn duivenhok door een collega liefhebber en tevens schilder volledig in de verf gezet. Met name de draairamen waren er weer hard aan toe, moeten eigenlijk vaker gebeuren maar blijft er wel eens bij. Het overige uiteraard ook meegeschilderd maar dat is meer voor de leuk omdat het hok volledig is omkleed dan wel gebouwd is van trespa platen. Deze hoef je natuurlijk niet te schilderen maar het oog wil ook wat zodat het er inmiddels weer mooi voor staat.
Ja en dan de achterkant van het hok met de goot, doe ik zelf wel even waren mijn woorden. Nu wist ik al wel heel lang dat er tussen zeggen en doen soms een wereld van verschil zit. Maar het komt er op neer dat ik het voor mij uit schoof en helaas waren er ook geen kabouters die het klusje even voor mij deden.
Donderdag dan toch maar de stoute schoenen aangetrokken, schoonmaken, schuren, daar waar nodig nog wat bijhelpen en vervolgens schilderen. Het is er bijzonder mooi van geworden dus erg blij mee. Speelde nog wel een dingetje en dat was de mist en douw waar we mee te maken kregen. Om te schilderen prima weer, zelfs in het T-shirt ervoor gestaan maar de verf is natuurlijk niet droog binnen enkele uren.
Goede raad is duur dus maar met grote bouwkleden gewerkt. Een vijftal ladder delen opgesteld en daar een tweetal grote bouwkleden, welke ik altijd al in de kast had liggen, gespannen. Hieraan toegevoegd een klein kleed van de buurman en dat zorgde ervoor dat alles mooi afgedekt was (zie foto bij deze tekst). Resultaat, geen douw in de verf en alles weer keurig voor elkaar. Volgende keer toch maar wat eerder in de tijd oftewel gelijk na de laatste vlucht!
Uitslag mestmonster
Afgelopen dinsdag de uitslag binnen van de kweek van een meststaal van de duiven. De uitslag was negatief dus dat is positief zullen we maar zeggen. Geen sporen van salmonella of andere toestanden in ieder geval. Ik herhaal dit ruim voor de kweek en ruim voor de eerste vlucht nog eens zodat ik weet dat er geen toestanden sluimeren binnen de kolonie.
Rui
De rui gaat lekker door, veel veren die er dagelijks nog uit gaan en dat moet ook natuurlijk. Iedere dag een stuk of vijf duiven in de handen om te vernemen of ze mooi rond zijn en dat zit wel goed gelukkig.
Voeren en verzorgen
Wat voer je momenteel vragen sommigen mij nog wel eens. Het is vrij eenvoudig, de blauwe zakken van Peter Theunis en nu in de ruitijd uiteraard zowel de Champion Mix als de NPO mix. Ze mogen niets te kort komen en moeten maar uit zien te vinden wat het beste voor hun is. In de drinkbak zit regelmatig sedochol of naturaline iets dat we al meerdere jaren deden en waarvan ik denk dat het geen kwaad kan. Of de duiven er baat bij hebben weet ik eigenlijk ook niet. Voor de rest mineralen, grit en bak allerhande van DHP en eens in de week wat extra eiwitten over het voer.
Duiven ook los momenteel?
Ook een vraag die ik opvallend vaak voorbij zie komen in mijn mailbox. Hier momenteel even geen duiven los, ik wil dat ze goed gaan ruien en duiven die nog dagelijks volop vliegen zullen een vertraging in hun rui gaan meemaken. Iets dat ik liever niet heb dus vandaar momenteel een verplichte ophokplicht hier. Als de ergste rui achter de rug is gaan ze er overigens zeker wel weer uit. Een paar keer per week lijkt mij dan voldoende, dit om ze een beetje in het ritme te houden en misschien ook wel ter voorkoming van vleugelproblemen in het voorjaar.
Duiven kopen?
Ook een vraag die ik al een paar keer heb mogen beantwoorden. Ga je ook nog investeren deze winter in nieuwe duiven? Het antwoord is vrij eenvoudig, oren en ogen altijd openhouden voor eventuele verbeteringen. Echter de ruimte is beperkt dus ik ga zeker niet in het "wilde weg" duiven aanschaffen. Waarschijnijk komt er nog een jonge doffer bij Eijerkamp vandaan. Maar ook daarvoor geldt dat ik ze alleen maar uit hun beste op het kweekhok wil en anders liever een broedbak dicht. De kans dat ik van 8 naar 7 vastzittende koppels ga is overigens vrij zeker.
Ook jongen te koop op GPS?
Deze vraag kreeg ik vanmorgen nog en het antwoord is ja. Er zitten momenteel 10 uitgeselecteerde jongen, bijna door de rui, welke op 21 november online gaan op GPS. Alle tien jongen uit de vastzitters. De verkoop is dit jaar samen met D. van der Stouwe & Zn. Ook Dolf en Henrie zullen een stuk of 10 jongen aanbieden en deze combineren we in één veiling. Immers de naam Van der Stouwe-Douna heeft vele jaren een lot jongen aangeboden op GPS en laten we dat nog maar een keer gaan doen.
Referenties
De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik hopeloos achter loop met het bijwerken van de referenties. Er liggen er volgens mij nog een vijftal te wachten om te vermelden. Afgelopen week kwam er bijvoorbeeld nog een melding binnen van oud clubgenoot Tjeerd Hoogenkamp uit Almelo. Hij kweekt uit twee rechtstreekse van Van der Stouwe-Douna een viertal die alle vier reeds een eerste hebben gevlogen. Gelijk maar een dealtje gemaakt dat er in ieder geval volgend jaar een jong naar hier komt!