Laatste nieuws

Rui !!

  • 3-10-2021

Ruitijd

Het is nu echt merkbaar dat we in de ruitijd zitten. Wat een ongelooflijke verenbende is het aan het worden. Afgelopen paar weken was het wat dat betreft nog redelijk normaal maar kan nu de deur van het hok niet openschuiven of de veren vliegen je letterlijk om de oren. Moet natuurlijk ook gebeuren waarbij het voor mij ook niet overhaast hoeft en al zeker niet geforceerd. Senior heeft mij altijd voorgehouden dat snelle ruiers trage vliegers zijn. Ik heb dat wel eens in de gaten gehouden en denk dat er een grote kern van waarheid in zit. Heb dat wel eens gecheckt door mijn of onze beste duiven een beetje te volgen in het ruiproces. Wat opviel was dat ze inderdaad niet voorliepen in de rui. 

Wat de rui aangaat ook een bijzonders lezenswaardig artikel op de website van Peter Theunis. Ik las het vanmorgen en dacht letterlijk dat zou ik nu ook geschreven kunnen hebben. Oftewel wat mij betreft de spijker op zijn kop! Betreft het stukje tekst van 1 oktober over de ruitijd. Leest u het maar eens.

Bezoekje aan de kampioen van afdeling 10

Gisteren nog even bij Feike Wilpstra in Groningen geweest. De man van de geweldige uitslagen en prestaties in afdeling 10. Ik had een mooi schimmel duivinnetje bij hem gekocht maar bij nader inzien blijkt het helaas een doffertje te zijn. Heb hem in overleg met Feike maar in Groningen gelaten want een extra doffertje pas mij eigenlijk niet, ben er te klein voor behuisd. Overigens een half uurtje fijn met hem gesproken en een paar zaken uitgewisseld. Tevens zijn accomodatie bekeken en dan blijkt maar weer dat je ook op een (zeer) klein hokje tot grote daden kunt komen.

Bad

Zondag baddag, dat is hier al zo sinds jaar en dag. Het gebeurd altijd in het hok dus altijd een waterballet maar ze maken er graag gebruik van. Zeker nu in de ruitijd. Het water bevat al weer een mooie laag witte poeder, iets dat tijdens de laatste weken van de vluchten er zo langzamerhand wel vanaf was.

Selectie kwekers

De selectie van de vliegduiven was snel rond en afgewerkt. Nu nog een paar kweekduiven verwijderen. Eentje zal afgevoerd worden en een tweetal probeer ik te verkopen. Uit een paar doffers toch al wel enkele fijne gehaald maar omdat ik nog beter wil zullen ze ruitme moeten maken voor andere. Acht koppels blijft vooralsnog het maximum.

Terug