Laatste nieuws

Wat een tweede seizoenshelft!!

  • 16-9-2021

Dank

Voor ik het vergeet moet ik toch een paar personen noemen die me wekelijks met raad en daad hebben bijgestaan en die me ook van de nodige support hebben voorzien. Heb veel aan de gesprekjes en appjes gehad ook en vooral om de focus te houden want verslappen is wel heel eenvoudig zo heb ik gemerkt. Ten eerste duivenvriend en golfcoach van beroep Jos Verstraten uit Zwaag altijd een luisterend oor en altijd scherp houden ten tweede Evert Jan Eijerkamp, kon altijd even vragen hoe doen we dit of hoe doen we dat, fijn om mee te sparren. En last but not least Nanne Wolff ook bij hem kon ik altijd terecht met vragen. Zowel in Wezep op de praktijk maar vooral ook via de whats app mocht ik ergens tegen aan lopen op medisch vlak. Bedankt mannen! Was bijzonder waardevol en ook weer leerzaam voor mij.

Geluk

Zonder geluk vaart niemand wel, we kennen de uitspraak maar al te goed in alle facetten van ons leven mogen we wel stellen. Net zo goed dat je  pech hebt zijn er ook momenten van geluk hebben.

Als het om de duiven gaat heb ik er de afgelopen weken niet over te klagen gehad. Niet dat alles van geluk aan elkaar hangt hier, dat is zeker niet het geval, maar het zat ook niet tegen. Verderop kom ik hier nog op terug.

Dodenlijst

Allereerst moet ik blijkbaar wat rechtzetten. Ik hoorde in de "wandelgangen" dat de beide duiven die afgelopen zaterdag 1 en 2 vlogen in de gehele afdeling Friesland '96 op de "doden" lijst stonden bij mij. Dat is absoluut niet het geval laat dat even heel duidelijk zijn. U moet weten dat ik voornemens was om 20 duiven in te korven voor de laatste natourvlucht vanaf Tongeren. Twintig stuks, immers dan maar twee voor de punten en daar was ik van plan op te gokken. Betekende in mijn geval dat er totaal 4 duiven moesten afvallen want ik had er 24 duiven die in principe op de laatste natourvlucht mee konden. Dat was natuurlijk een hele puzzel maar uiteindelijk had ik er 2 doffers en 2 duivinnen met een rood/rose markeerstift op mijn lijst gemarkeerd. En inderdaad daar zaten de twee doffers bij die afgelopen zaterdag 1 en 2 vlogen. Tevens had ik 2 duivinnen verwezen naar de reserve bank.

En waarom deze twee duivinnen en deze 2 doffers (de 757 en 797 dus)? Wel de beide duivinnen hadden nog niets laten zien op de natourvluchten ondanks dat de prijspercentages op alle drie voorgaande vluchten erg hoog waren. Waren tevens twee duivinnen die in het voorseizoen ook geen potten konden breken. Die keus was snel gemaakt. En waarom dan de beide doffers? Wel puur op basis van het voorseizoen, hadden in mijn ogen te weinig laten zien en dus maar op de reserve lijst geplaatst. Wel wetende dat de 797 de voorlaatste natourvlucht nog een mooie 3e prijs vanaf Venlo won.

Lang verhaal kort, ik heb dit jaar bij gebrek aan doffers helemaal geen doffers uitgeselecteerd en was dat ook zeker niet van plan. Oftewel zowel de 1e als de 2e prijswinnaar stond niet op een lijst van uitselecteerders hier.

Eindstanden

Wie mijn stukje tekst kent op de homepage van deze website weet dat de nadruk op de vitesse, midfond, jonge duiven en natour hier ligt. Op de fond doe ik in beginsel niet mee om meedere redenen overigens.

Nu lag de focus wel heel erg op de jonge duiven en de natour dat is duidelijk. Daar wilde ik mij optimaal voor inzetten en ik durf ook gerust te stellen dat ik mij daar ook optimaal voor ingezet heb! Ja en als dat dan zo uitpakt met jonge duiven en natour titels in vereniging, Rayon Frisia Oost en Samenspel E van de afdeling Friesland '96 dan ben ik natuurlijk onwijs goed beloond door mijn duiven.

Geluk

Ik begon dit stukje tekst met het hebben van geluk. Dat moet je soms wel degelijk hebben om iets te bereiken. Ik refereer hier vooral aan de eerste jonge duivenvlucht. Ik had de jonge duiven 12 of 13 keer behoorlijk afgericht en dat ging uitstekend. Misschien ging het wel te goed of misschien was het wel te veel van het goede. Vlak voordat de eerste jonge duivenvlucht op het programma stond brak bij mij de coli uit. 

Kon niet op een beroerder moment natuurlijk Één dag 4 in 1 door het water leerde mij dat ze er 's avonds nog geen mililiter van hadden gedronken. Bah dat was een dag verspeeld in mijn optiek. Contact met Nanne Wolff leverde op om dan maar Belgamco in het water te doen. Bijzonder wat er toen gebeurde, 's avonds stond de drinkbak droog! Oftewel ze namen het veel makkelijker op dan de 4 in 1. 

Maar wat nog veel mooier was na twee dagen zaten ze allemaal al behoorlijk goed op de mest en na vier dagen was de mest zelfs goed te noemen. Wetende dat ze na een coli besmetting toch best kwetsbaar zijn durfde ik ze niet in te korven. Bang om te verspelen dus. Heb zeer serieus overwogen om de eerste vlucht over te slaan. Maar dat zou dus betekenen dat ik een heel jonge duivenseizoen lang niet naar de tussenstanden hoefde te kijken. En aangezien ik duivensport als een competitiesport zie betekende dat voor mij eigenlijk al gelijk einde jonge duivenseizoen. Ja en daar heb ik ze dus eigenlijk niet voor. Kortom ik ben drie avonden aan één in het donker met mijn zaklampje het hok in geweest en heb zo vier duiven opgespoord welke iedere avond goede mest hebben gehouden. Ik had namelijk ontdekt dat niet alle zitplekken 's morgens voorzien waren van slechte vieze groene mest.

Besloten om die vier duiven, eigenlijk wel met een tekort aan training en met een flinke kuur achter de kiezen, voor de eerste vlucht in te korven. En als je dan uiteindelijk met 4 mee de eerste vlucht winnend afsluit dan mag je over geluk niet klagen natuurlijk. Het was de NL21-059 Bonte Max die dit voor mij flikte. Kortom zonder geluk vaart niemand wel.

Rijden, rijden, rijden, rijden, voeren, voeren, voeren

Ik heb, vooral tijdens de natour, veel gereden met de duiven. De jonge duiven meestal 1 keer per week, dit ook vanwege het feit dat de jongen nagenoeg 10 weken lang geweldig goed getraind hebben bij huis. Ik heb er meerdere keren met verbazing naar staan te kijken. De natour duiven de eerste twee weken drie keer per week naar Frederiksoord en de laatste twee weken van de vluchten twee keer per week naar Frederiksoord. Afstand van 23 kilometer door de lucht en telkens binnen 13 tot 19 minuten terug. Dit afhankelijk van de wind die er waaide. Naast deze training gingen de natourduiven telkens twee keer daags een uur los voor een training bij huis.

En veel trainen betekent ook veel eten. En dat hebben ze gedaan ook, zowel de jongen als de ouden, iedere dag weer volop voeren en volop eten. Ik was daar wel erg content mee moet ik zeggen. Naast het reguliere voer ook veel extra, handen vol pinda's iedere dag weer, hennep en snoepzaad en tovo. Kon niet toe met het standaard kleine zakje pinda's per week dat veel dierenspeciaalzaken in de winkel hebben liggen. En dat met maar 10 vliegkoppels oude duiven en op het laatste maar 16 jonge duiven waar ik mee vloog. Geeft wel aan hoeveel van dat spul ze naar binnen hebben gewerkt.

Nauwelijks verliezen dit jaar

De verliezen waren hier met de oude duiven zeer beperkt. Ben er slechts 2 verspeeld. Een doffer en een duivin. Opgemerkt hierbij dat ik geen dagfond heb gespeeld. Maar ook opgemerkt hierbij dat ik uitsluitend jaarlingen op het vlieghok had zitten. Ik vind het toch wel bijzonder eigenlijk. Na vitesse, midfond en natour slechts twee duiven achter.

Verliezen met de jonge duiven helaas toch wel groter. Uiteindelijk precies 19 van de 38 gespeende jongen overgehouden. De meesten hebben 8 vluchten gehad. Een zevental duiven hebben er 9 vluchten gehad en een drietal duiven hebben alle 10 vluchten afgwerkt. 

Vier vluchten met twee nachten mand, twee vluchten boven de 440 kilometer en met een gezamenlijke lossing en voor het overige hebben we 1.500 meter vluchten gehad maar ook een 1.000 meter vlucht. Daarnaast hebben we zeer stevige kopwind gehad, hebben ze regen gehad kortom veel ervaring opedaan zullen we hopen.

Hierbij nog opgemerkt dat ik dit jaar geen gewonde duiven heb gehad en dat er voorzover ik weet slechts 1 duif is opgehaald door de kromsnavel.

Selectie

De selectie heeft hier inmiddels plaatsgevonden. Drie weken geleden reeds het lijstje gereed waarop de duiven stonden die afgevoerd moesten worden. Mocht er een duif op deze lijst staan die twee kopprijzen tijdens de laatste drie vluchten wist te behalen dan zou deze mogen blijven ten kosten van een andere dat was de afspraak met mijzelf. Duiven zijn inmiddels weggebracht zodat ik op tal ben. Helaas niks te veel doffers maar dat is niet anders. Voordeel is wel dat ik geen "twijfelaars" tussen de jongen heb lopen als het gaat om het geslacht. Al mijn aangehouden duivinnen hebben namelijk al een nestje gehad en de doffers hebben zich overduidelijk getoond als man. Dus geen verassing in het voorjaar als de koppels bij elkaar gezet worden. Er zullen geen twee doffers of twee duivinnen aan elkaar gekoppeld worden.

Kluswerk

Nu tijd voor klusjes in en om het hok. De manden gelijk maar gereinigd. Staan keurig schoon in de stalling. Over een week kunnen de laatste jongen afgeleverd worden en dan gaan hier de geslachten gescheiden worden en de broedbakken dicht. De hokken nog eens grondig reinigen en de paratyphus kuur zal dan gestart worden. Enten met de spuit ga ik zeker niet doen, U weet wellicht dat we daar zeer bijzondere ervaring mee hebben opgedaan.

Terug