Laatste nieuws

Toch een eerlijke noorden wind........

  • 29-8-2021

Eerlijke noorden wind.....

We krijgen een noorden wind zaterdag, de meest eerlijke wind, dat heb ik toch meerdere horen zeggen en sommigen zien schrijven op hun websites. Heb daar van het begin af aan al mijn twijfels over gehad en dat is gisteren toch maar weer eens goed bevestigd geworden. Een rustige noorden wind (kracht 2 maximaal kleine 3 misschien) is voor een vitesse en kleine midfondvlucht denk ik wel een eerlijke wind, voor zover we daar in de duivensport over kunnen spreken.

Maar gisteren wel even iets anders hè. Een krachtige noorden wind (kracht 3 tot 4 en bij vlagen een tikje meer) is toch zeker geen eerlijke wind bij vluchten met een afstand van boven de 400 kilometer. Ik zag het aankomen en heb mijn hart echt vastgehouden en mijn twijfel en "angst" over een goed verloop is maar goed waarheid geworden ook. Zelf hier in Donkerbroek is het allemaal niet zo extreem. Die noorden wind van gisteren paste hier wel en denk nu maar niet dat er alleen in Donkerbroek die hele goede duiven zitten en in het verdere noorden helemaal niet. Allemaal lariekoek en uitsluitend en alleen toe te schrijven aan die hopeloze wind. Overigens wel iets waar we natuurlijk geen invloed op hebben laat dat duidelijk zijn. Krachtpatsers zijn het die er doorkomen hoor je dan ook nogal eens, even nadenken mensen!

Felicitaties........

Allemaal heel mooi om in ontvangst te mogen nemen, heb er de nodige gehad, volgens mij een dikke twintig in getal bijna allemaal via de app. Als je gefeliciteerd wordt dan valt er meestal ook iets te vieren. De reden is natuurlijk omdat ik met slechts tien duiven mee drie mooie vroege duiven wist te klokken. Ach beste mensen het is toch echt voor een groot deel toe te schrijven omdat ik toevallig in Donkerbroek woon hoor. Woonde ik in Heerenveen, Joure of sterker nog Harlingen dan waren de felicitaties niet aan de orde geweest. Wat ik er mee wil zeggen........plaats het in het juiste perspectief aub.

Geen pannenkoeken......

Dat zijn geen pannenkoeken die er nu doorkomen. Ook al zo'n prachtige kreet die ik enkele keren te horen kreeg. Is ook maar net hoe je er tegenaan kijkt uiteraard. Ik wil vooral de beestjes die het nodige gepresteerd hebben gisteren niet te kort doen maar we moeten zeker niet overdrijven. Ben mij er verrekte goed van bewust dat ook deze lang allemaal geen goeie zijn. Ik zag het ook in de lijstjes van de duifkampioenen. We kunnen beter zeggen andere wind andere duiven en vooral niet kopwind dan komen de topduiven. Is niet zo, was het maar zo!

Hoe verder.......

Voor velen is het jonge duivenseizoen na gisteren klaar. Oftewel het heeft één vlucht te lang geduurd voor velen. En ik moet eerlijk zeggen het duurt ook te lang. Hopelijk gaan we weer terug naar het "normaal". En normaal voor jonge duiven is mijns inziens nog altijd een stuk of zeven programmavluchten aangevuld met een mogelijke achtste sectorvlucht voor degene die daar graag op wil spelen.

We kunnen toch onmogelijk voor die enkele tientallen liefhebbers zoveel vluchten gaan organiseren? Dat is niet wat de gemiddelde liefhebber wenst. Het is ook niet wat de gemiddelde jonge duif kan verstouwen denk ik nu ook al is dat natuurlijk niet keihard te bewijzen. 

Zorg voor een mooi opgebouwd programma. Begin vooral niet te laat. Zorg voor zeker twee keer een donderdagavond inkorving en zorg ook zeker voor een paar vluchten rond de 425 kilometer. Vul dit aan met een afsluitende sectorvlucht (niet tellend voor enig kampioenschap in club of afdeling) van rond de 500 kilometer en klaar is kees. We gaan toch ook geen 12 midfondvluchten vliegen of 10 natourvluchten? Even terug naar het normaal denk ik steeds vaker. En de professionals? Ze bestaan bij de gratie van de amateurs. Helemaal niets mis mee, dikke prima zelfs, vooral doorgaan maar denk aan die amateurs hè! Zonder hen maken de professionals geen uitslag zo simpel is het.

Vergaderen........

Het vergaderseizoen staat weer voor de deur. Maak uw wensen kenbaar, probeer ze te onderbouwen en breng ze ter sprake op de plaatsen waar dat hoort. Als programmaspeler bemoeit u zich niet met de overnachtspeler en andersom doen we dat natuurlijk ook niet. Dus vitessespeler ga niet stemming maken over een voorstel van de marathonspeler. En als marathonspeler ga niet meestemmen over het midfondprogramma!  Het is allemaal niet zo moeilijk maar we MAKEN het allemaal zo moeilijk volgens mij.

Besturen.......

In het verenigingsleven hebben we allemaal te maken met besturen. Gelukkig zijn er nog altijd mensen te vinden om hierin zitting te nemen. Het is ook zeker geen vervelend werk maar als leden hebben we wel te zorgen dat we met elkaar de klus klaren. Dus probeer zo goed mogelijk te helpen. Wees respectvol, ga niet lopen schelen en tieren en ga toch zeker niet bedreigen. Het komt allemaal voor helaas. Kom op jongens schouders er onder en bedenk vooral daar waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt.

Het loopt op zijn einde.....

We zijn er bijna maar nog niet helemaal. O wat zijn we heden blij........dat klinkt allemaal een beetje raar. En ik moet eerlijk zijn wat mij betreft gaan we nog een paar weken langer door met de vluchten. Maar wat snak ik naar het einde van het seizoen als het gaat om de werkzaamheden in de club. Het is me allemaal nogal wat. Ik hou stiekum op een kladje bij hoeveel uren ik wekelijks in het clubwerk steek. Kom momenteel vanaf april op een dikke 6 uren in de week. En dan al die andere mensen, de inkorvers, de centrumleider, het AFDELINGSBESTUUR, en al die andere vrijwilligers en proffesionals die wekelijks zorgen dat we kunnen vliegen. Het is me allemaal wat!

Kop omhoog borst vooruit......

En daar sluit ik maar mee, kan nog uren doorgaan maar heeft geen enkele zin. Iedereen doet het op zijn of haar manier en zo moet het ook maar mooi blijven. Voor degene die terleurstelling te verwerken heeft....kop omhoog en borst vooruit! Wees trots op uw duiven, verwen ze, vertroetel ze en koester onze mooie hobby.

Terug