Laatste nieuws

Mooi avontuur van de 050 in Epe

  • 26-7-2021

Begin van afgelopen week kreeg ik een telefoontje uit Epe. De mevrouw aan de andere kant van de lijn gaf aan dat ze een duif van mij in de tuin had zitten met ringnummer NL21-1480050. En inderdaad dat is een duif van mij achtergebleven op de tweede jonge duivenvlucht vanuit Boxmeer.

Ik vroeg haar of ze hem in een doos of kooi had waarop ze aangaf dat hij nog buitenvloog maar dat de duif zo dichtbij haar kwam dat ze het ringnummer kon aflezen.

Nu haal ik (of laat ik dat doen) al mijn verdwaalde duiven terug dus ook met deze jonge duif wilde ik dit graag doen. Echter ik ga nooit rijden om een duif die nog ergens op een schuur of in een dakgoot rondloopt. Dat vind ik verspilling van brandstof en tijd namelijk. Zelden dat je overdag een duif zo maar bij een wildvreemde van het dak kunt graaien, los nog van de gevaren die daar mee gemoeid gaan.

Dus samen via de whatsapp de nodige plannen bedacht om haar te pakken te krijgen. Beiden hadden we volgens mij wel schik in dit klusje om te proberen haar te vangen. Met een doek of met een wasmand of haar proberen binnen te lokken in een schuur of bijkeuken.

Een paar keer blijkt de opvangster in Epe haar bijna te pakken gehad hebben. Met wat voer en water wat ze iedere dag ter beschikking kreeg was het haar bijna gelukt om haar te vangen.

Afgesproken om maar een dag geen "jacht" te maken op de duif. Want ja ze worden er natuurlijk ook niet makker op zo. En iedere dag kreeg ze wel voer en water dus haar gesteldheid werd ook steeds beter (gelukkig). Soms uren niet in beeld om vervolgens zo weer op te duiken.

Zondagmorgen kwam het volgende verlossende whatsapp bericht: YEZZZZ ????ze was vanmorgen een tijd zoek, maar mijn tactiek werkte???? ze zat zojuist in de schuur te eten en ben met een doek er rustig heen gelopen!!! Ze zit binnen in de schuur.

Mooi zo, eindelijk gelukt! Nu was het geval dat ik op maandag middag naar Nanne Wolff in Wezep moest voor een reguliere gezondheidscheck van de duiven. En van Wezep naar Epe is natuurlijk maar een kwartiertje rijden. Helaas was de opvangster in Epe maandagmiddag niet aanwezig omdat ze moest werken. Geen nood, als ex duivenkoerier zo langzamerhand heel wat geregeld in het verleden dus via de uitslag van afdeling 8 op compuclub een liefhebber in Epe opgespoord en een duif van de uitslag ingetoetst bij verdwaalde duif op de NPO site. Zo kwam ik uit bij het telefoonnummer van Rick van Emous uit Epe. Hem gebeld en gevraagd of hij op zondagmiddag de duif kon halen bij de opvangster van mijn duif Myrte Jobse. Was geen probleem een paar uur later kreeg ik reeds bericht dat de duif was gehaald.

Kortom op maandagmiddag naar Epe gereden en bij Rick de duif opgehaald. Daar een doosje Merci achtergelaten voor bewezen diensten en tevens even doorgereden naar het adres van Myrte om ook daar een doosje Merci door de brievenbus te doen.

De "050" zal vanaf nu door het leven gaan met de mooie naam "Myrte".

Ik ga "Myrthe" weer zo snel mogelijk oplappen zodat ze mooi kan herstarten op de natourvluchten over enkele weken. Komt vast goed met haar!

Terug