Laatste nieuws

Chalons en Champagne 7.15 uur gelost, Duiven 9.10 uur gelost. Eerste overwinning is een feit

  • 10-7-2021

De oude duiven zijn er uit en inmiddels begonnen aan hun laatste midfondvlucht. Om 7.15 uur heeft het startsein geklonken in Frankrijk en zijn ze begonnen aan hun 471 kilometer lange thuisreis. De wind is matig en komt hoofdzakelijk uit zuidelijke richting zo wordt vermeld althans.

Kan een mooie vlucht kunnen worden. Snelheden bij een zuiden wind moeten toch zeker boven de 1.400 mpm liggen en dat betekent dat ze ergens tussen 12.15 uur en 13.00 uur moeten arriveren.

De jonge duiven wachten nog vanwege mist en slecht zicht. Ja je kon er op wachten eigenlijk, gistermorgen heb ik nog enkele jongen en enkele oude duiven in Frederiksoord gelost. Senior drukte mij in vroegere jaren altijd op het hart (voor 1986 dus!!) als je de kerktoren van Steenwijk ziet staan kan je verantwoord lossen. Nou wat dat betreft ben ik gisteren zeer ongehoorzaam geweest. De kerktoren kon ik in de verste verte niet zien staan zou mistig was het over het land. Maar toch de duiven losgelaten en bij thuiskomst waren ze op één na reeds present. Die ene kwam een uurtje later overigens ook aangestoven.

Op onderstaande foto is ook wel te zien dat het nog verre van ideaal duivenweer is. Hopelijk gaat het vandaag nog lukken. Kon wel eens een bijzonder lastig verhaal worden voor de jonkies.

Inmiddels zijn de jonge duiven in Duiven ook gelost. Om 9.10 uur heeft het startsein geklonken en zijn ze vertrokken bij een zwakke variabele zuiden wind zo wordt er aangegeven tenminste.

Zal nog wel een vervelend loopje worden voor de junioren denk ik. Is zeker geen slecht weer maar ook zeker geen ideaal weer. De eerste duiven zullen nog wel mooie snelheden gaan halen.

Klokken ergens tussen 10.30 uur en 10.45 uur zou ik denken, misschien zelfs nog wel iets eerder.

Ook al lijkt het wat mij betreft geen ideaal duivenweer, voor ons als liefhebbers is het zeker wel ideaal om buiten te zijn en de duiven op te wachten. Geniet van de aankomsten en piep ze!

Duiven

Vanuit het westen plots drie duiven, een paar rondjes draaien en dan is altijd de vraag waar horen ze thuis. Bij de buurman of bij mij. Zag al snel een witpen, tja die kon van mij zijn maar kon natuurlijk net zo makkelijk bij Dolf en Henrie horen. Paar keer fluiten en de witpen dook in één vlucht op de antenne. Kloktijd 10.36 uur, goed voor een snelheid van 1.358,4 mpm. Het was mijn eerste getekende NL21-059 welke voor, zo bleek achteraf, de gouden piep zorgde op het electronisch constateersysteem.

Zo die was binnen en de blijdschap groot. Vertrouwen vooraf was er ook wel maar toen de "059" gistermorgen (vrijdagmorgen dus) vanaf een laatste lapvlucht vanaf Frederiksoord twee uren na de koppel thuiskwam was het vertrouwen toch ook weer behoorlijk geslonken. Toch maar bovenaan laten staan op de inkorfstaat en zo waar daar was hij dan. Blij mee!

Het verdere verloop was helaas niet goed. Het wachten op nummer twee duurde lang, om precies te zijn rond een vol uur. Bij het klok uitrekenen waren er drie van de vier weer op appèl.

Een overwinning dus tegen 288 duiven in de club. Ook in groter verband zeer waarschijnlijk een top tien notering.

Chalons en Champagne

En dan de midfondvlucht vanuit Frankrijk, bijna fondvlucht zou ik willen zeggen. Vooraf toch wel enige vrees voor een stroeve vlucht. Maar hoe anders verliep het, ze kwamen vlot naar huis eigenlijk. Nadat bij de buren de eerste drie reeds gevallen waren meldde hier de 2e getekende NL20-798 zich om 13.07 uur. Snelheid van 1.335,8 mpm. Kort op de eerste was daar ook de tweede duif NL20-740. Na uitrekenen van de klokken goed voor de plaatsen 10 en 12 in de club. 

Precies 1,5 uur na de eerste duif kon het klepje dicht en waren alle tien weer present. Achteraf toch wel tevreden over deze vlucht. Vond wel dat enkele duiven bijzonder veel dorst hadden, niet normaal eigenlijk, stonden langdurig bij de drinkpot.

Kortom een enerverende dag, waarbij er volgens mij geen sprake was van mooi duivenweer maar waarbij het voor ons als liefhebbers best wel aangenaam wachtweer was. Helaas nog wel wat te veel jonge duiven onderweg zo zag ik bij het bekijken van de klokstaten in het clubgebouw. De oude duiven waren er nagenoeg allemaal weer.

Terug