Laatste nieuws

Bizar allemaal

  • 4-7-2021

Het weer

Allemachtig wat maken we wat mee als duivenmelker en uiteraard ook als duif tegenwoordig. Afgelopen donderdagmorgen was voor mij al duidelijk dat ik geen jonge duiven zou gaan inkorven voor de trainingsvlucht vanaf Deventer. Geen duivenweer is telkens wat door mijn hoofd gaat en ook nog zuid oost tot oosten wind. Waarvoor zal ik het doen? En al helemaal omdat ik zo bitter weinig heb met "spek en bonen" vluchten.

Jonge duiven

Echter hoe anders liep het. Het niet inkorven van de jongen bleef wel staan sterker nog ik had niet eens KUNNEN inkorven. Duiven niet fit, mest werd slecht oftewel coli verschijnselen. Was er al een tijdje huiverig voor maar het ging tot nog toe uitstekend mag ik wel zeggen. Verbazen doet het mij niet maar toch.......Meerdere jaren wel zonder coli door gekomen maar dit jaar dus toch aan de beurt. Wel een heel beroerd moment maar het is niet anders.

Gelukkig, dat dan weer wel, is het zeker geen zware coli. Zoals gezegd de mest is niet goed maar ze zitten allemaal nog helder te kijken en zeker geen "dikzitters". En als ik met de voerbus kom willen ze niets liever dan eten. Staat tegenover, ze eten wel, ze eten ook alles op, maar ook dat moet en kan "gretiger". Oftewel geen geroffel aan de voerbak, is ook weer een signaal.

Naast Belgamco door het drinkwater maar een paar dagen zeer schraal gevoerd met een vetrijk en licht verteerbaar voertje. Nu, nog geen drie dagen verder, knappen ze al weer zienderogen op gelukkig.

Of ze mee gaan komende week weet ik nog niet, forceren heeft ook weinig zin denk ik dan. We gaan het in de loop van de week wel zien hoe het gedrag van de beestjes is. Gelukkig hebben ze voldoende opleiding gehad vooraf, dat hoeft de spelbreker niet te zijn.

Trainingsvlucht Deventer oude duiven

De jonge duiven dus niet mee naar Deventer maar alle oude duiven wel mee gegeven. En wat ik vooraf al een beetje in gedachten had kon ook nog wel eens zijn uitgekomen. Kan de absolute top drie plaatsen op de reguliere wekelijkse uitslag maar niet halen maar ik denk dat mijn eerste van afgelopen zaterdag wel eens goed zou kunnen zijn voor de 1e plek in de club. Maakt allemaal niet uit, schiet er helemaal niets mee op, maar toch wel een beetje bizar. Ik heb namelijk geen hogere snelheden gehoord van collega liefhebbers. Kloktijd 09.53.49 uur hetgeen een snelheid van 1.399,96 meter per minuut. Het verloop was overigens bijzonder snel. Waarbij een kleine minuut na mijn eerste er in één keer 11 duiven op het hok vielen. Wist niet goed wat ik zag, bleken er 5 van mij te zijn en dus 6 vreemden. Gelukkig zijn de vreemden ook direct weer afgezet. Om 10.12 uur 15 van de 16 thuis en om 10.29 ook nummer laatst weer op appèl. Hierbij ook enkele duiven waar ik al enkele weken niet meer mee speel.

Overigens hier bij ons in de omgeving zijn de jonge duiven toch behoorlijk stroef gevallen met zeker ook de nodige vacatures.

Dagfond vlucht Issoudun

Ja en dan de nationale dagfondvlucht vanuit Issoudun. 740 kilometer vliegen als ze de kortste route kiezen richting hun thuishok hier in mijn vereniging. Zelf geen duiven mee, speel geen fond, dus ook geen "zorgen". Een wel heel mooi vroege lossing om 6.45 uur.

Taaie vlucht met de nodige vacatures nog 's avonds bij het klok uitrekenen om 20.00 uur. Zelf bij de buren wezen letten en daar is gelukkig nog een duif gevallen die nog als 3e in de club wist te finishen.

Wat mij betreft een verschrikkelijk matige vlucht. Wel een mooie vlucht hoorde ik een overigens zeer gerespecteerde collega liefhebber zeggen in het clubgebouw 's avonds. Tja het is maar hoe je er tegen aan kijkt. Als je, zoals iedereen in onze club helaas, een uur te laat bent en er 's avonds ook nog meer dan de helft onderweg is dan zie ik er de lol niet van in. 

Nu weet ik wel dat ik redeneer als een vitesse speler waarbij ik liever 15 in de minuut klok dan 5 maar toch. Een dik uur te laat voor de kop prijzen, een ongelooflijk grillig verloop en de nodige duiven nog onderweg. Je moet er de lol maar van in zien. Denk werkelijk waar steeds vaker waar zijn we mee bezig. Doet natuurlijk niets af aan de winnaars. Ondanks dat ik het vaak toch wel geluksvluchten vind (vanwege het weer onderweg) kan het niet anders zijn dat de winnende duiven klasbakken zijn. Ga er maar aan staan, meer dan 700 kilometer vliegen!!

Wat dat betreft wederom hulde aan Gerard Heinhuis uit Steenwijk. Wat mij betreft momenteel de dagfondspecialist van de afdeling. Gerard klokt ze bij wijze van spreken vanaf 720 kilometer nog als ware het een vitesse vlucht. Fijn ook dat er in de kolonie van Gerard een aanzienlijke bijdrage zit van duiven afkomstig van ons (vd. Stouwe-Douna).

Volgende week nieuwe ronde nieuwe kansen!

Terug