Laatste nieuws

The day after

  • 30-5-2021

Chimay

Tjonge dat was me het vluchtje wel gisteren. Duiven kwamen zeker niet fit thuis, enkelen zakten bijkans door de poten. De meesten klapten (dreunden) hard op de valplank. Geen seconden verloren dat zeker niet. Wat ik ook nog niet vermeld had om 16.25 uur kon het klepje wel dicht en dat is natuurlijk wel fijn, nog geen duif verspeeld op de vluchten. Wel eentje verwijderd overigens.

Gisteren bij thuiskomst doken ze in de drinkpot. Bleven er niet echt in "hangen" zo dat soms ook wel gaat maar wel ontzettende dorst. In de loop van de middag zeker geen enkele trek in een korrel voer. Overigens 's avonds toen ik uit het clubgebouw kwam om 20.00 uur waren de voerbakken schoon leeg en dat betekende toch dat ze behoorlijk gevreten hebben.

Vanmorgen (zondag) de duivinnen er bij weg gepakt en ze het gebruikelijke bad gegeven. De dames maakten daar dankbaar gebruik van, de heren helemaal niet. Heb het maar laten staan en zowaar vanmiddag waren de heren ook weer fris en fruitig en hadden ze weer mooie schone poten.

Over schone poten gesproken. Des te smeriger de poten des te meer rumoer in de verzendmanden heb ik altijd geleerd. Zou kunnen betekenen dat ze weinig rust gekend hebben. Vorige week sprak ik over de geweldige verzorging, je zou nu geneigd zijn om het tegendeel te beweren. Maar dat doe ik niet want we weten dat het bij onze afdeling altijd prima geregeld is. Wat wel van invloed zou kunnen zijn is het feit dat ze mogelijk niet al te lang rusttijd hebben gehad voor de lossing. Maar ook dat weet ik niet dus ook maar geen oordeel over vellen.

Jonge duiven

De jonge duiven (zie ook foto bij dit stukje tekst) doen het tot nog toe goed. Heb ze aan een (blinde) geelkuur. Jaren niet gedaan, ben ook niet een directe voorstander maar toch heb ik zoiets dat ik voor mijn gevoel het geel in ieder geval uitsluit. Over een dikke week wil ik gaan starten met opleren namelijk.

Ze luisteren heel goed tot nog toe, heb ze nog steeds zeer royaal op het voer en trekken met enige regelmaat een half uurtje weg dus dat zal wel goed zitten zoals het nu lijkt tenminste.

Overigens er zitten er op dit moment 37 stuks. Dat betekent dat het stel nog steeds compleet is. Een groot aantal weken geleden heb ik er twee opgehaald die als pieper een paar dagen daarvoor van het hok verdwenen maar ook deze twee zijn nu nog steeds aanwezig. Van de koppel wel een vijftal die aanmerkelijk jonger zijn, deze ruien nu ook stevig want het is allemaal veer in het hok dat terwijl het gros al zo glad is als een aal. Nog twee weekjes verduisteren en dan sluit ik ook dat onderdeel af.

De eerste trainingsvlucht met de afdeling laat ik bij voorkeur schieten. De laatste trainingsvlucht doe ik bij voorkeur wel mee. Maar dan moet het hele zaakje natuurlijk nog wel gezond en goed getraind zijn. Ik ga het proberen, vind het ook wel een beetje een uitdaging.

Dierenarts

Morgen voor een reguliere controle naar dierenarts Nanne Wolff. Ik had er voor kunnen kiezen om de jongen mee te nemen maar doe dit niet. Ik ben van mening dat een stuk of 5 jongen laten controleren bijna zinloos is. Als je ze laat controleren neem dan ook zeker een derde van het bestand mee. Dat lukt mij morgen niet want daar heb ik bij Nanne geen tijd voor ingeruimd dus mede vandaar ook dat ik maar gekozen heb voor een blinde geelkuur. Morgen neem ik ongeveer de helft van mijn oude vliegduiven mee. Ben benieuwd of hij ook wat gaan vinden.

Terug