Laatste nieuws

Eerste week 2021 al weer geschiedenis, op naar de kweek

  • 9-1-2021

Zo de eerste week van 2021 zit er al weer op, eindelijk weer ritme en geen gedoe van feestdagen, oud- en nieuw en dat soort zaken. Wat dat betreft is het bij de mens al niet anders dan bij onze duiven. Ritme en regelmaat zijn niet geheel onbelangrijk.

Hier wordt nu toegewerkt naar de kweek. Op papier alles gekoppeld, zullen zeker nog wel enkele koppels wijzigen omdat het niet zo loopt als ik het voor ogen heb. Gelukkig voldoende vliegduivinnen om te kunnen overkoppelen als het nodig is. Op het vlieghok uitsluitend jaarling duiven, kan hier en daar ook nog wel wat frictie geven. Maar rustig afwachten dus.

Dat ligt bij de kwekers uiteraard wel anders. Heb acht koppels op papier staan welke mogen proberen om goede nakomelingen op de wereld te zetten. Hieronder nog wel een (overigens bijzonder prachtige) duivin van Peter Theunis welke ik een paar jaar geleden kocht op Pipa. Zoals gezegd een plaatje van een duif met een zeer verdienstelijke stamboom (volle zuster Dragon Girl, één van de toppers van Peter Theunis). Helaas is het een erg slechte legger. Legt soms 1 ei, slaat telkens één ronde over voordat ze weer op eitjes komt en dat soort fratsen. Wat ze legt is dan weer wel bevrucht dus er komen ook altijd wel enkele jongen van. Jongen welke dan ook in de hand weer hele mooie jongen zijn. Maar in plaats van een stuk of 6 tot 8 jongen beperkt het zich tot 3 of 4 jongen. Wel jammer natuurlijk want daarvoor schaf je geen duiven aan.

Heb van Peter trouwens wel de toezegging om haar te ruilen voor een andere duivin, daar deed hij ook zeker niet moeilijk over. Maar na enkele keren contact gehad te hebben zonder een concrete afspraak te maken is het er eigenlijk ook bij gebleven. Heb er wel een beetje spijt  van en ik had ook zeker een afspraak moeten maken maar het is er niet van gekomen. Wie weet gaat ze haar leven beteren en komt ze op stoom en gaat ze op een "normale" wijze haar eitjes leggen.

Gisteren de broedschalen ingepakt in krantenpapier. Nog nooit eerder gedaan en heb eigenlijk al tegen mijzelf gezegd ga het ook nooit weer doen................ik vind het er niet mooi omheen zitten met die kleine kranten van tegenwoordig en vraag mij af hoe het zich gaat houden als de duiven er in gaan zitten en met die scherpe nagels aan het krabben gaan. We gaan het proberen en we gaan het zien.

Komende maandag wordt er hier gekoppeld. Gelijktijdig met de vliegduiven van Lotte Eijerkamp zodat we over enkele weken een handvol koppels eieren kunnen ophalen en hier bij mij onder de vliegduiven laten uitbroeden.

Afgelopen dagen de duiven nog weer los gehad. Het wordt zo langzamerhand wel een linke zaak want de kromsnavel laat zich steeds vaker zien. Komende week tijdens het koppelen gaan de duiven zeker niet los, wellicht ook wel beter zodat de kromsnavel een andere snackbar kan gaan opzoeken.

Terug