Laatste nieuws

Een bizar slot en het is wennen in het hok

  • 4-10-2020

Een bizar einde van het opleidingsjaar van de jonge duiven bij mij achter het huis. Op 1 juni 2020 speende ik de laatste 5 jonge duiven en dat maakte het koppeltje destijds compleet op 35 stuks. Mooie jonge duiven heldere koppen, prima. Een dag of 6 later, voor het eerst naar buiten, werd de 737 opgehaald door de kromsnavel, dacht nog dit gaat mooi beginnen zo. Achteraf is het volgens mij de enige duif die dit jaar door een roofvogel is gepakt bij ons. Nog een week later verwijderde ik de 721. Ik was al van plan haar niet eens af te zetten maar gaf haar de kans. Is niks, was niks en zal ook nooit wat worden was mijn mening dus ik heb haar uit de koppel verwijderd. Dus totaal 33 jonge duiven resteerden.

Deze jonkies zijn al met al 15 of 16 keer in de aanhangkar geweest voor een trainingsvlucht, meestal op 23 of 28 kilometer (Frederiksoord of Havelte). Deze jongen zijn alle 33 mee geweest op de midweekse trainingsvlucht vanaf Deventer met de afdeling, we zijn dan 18 augustus. Deze 33 jongen hebben 4 natourvluchten gehad met de afdeling waaronder een tweetal gezamenlijke lossingen met afdeling 10. Zelfs een lossing met totaal 41.000 duiven. Een drietal van deze jongen is mee geweest naar Chalons en Champagne met een afstand van dik 470 kilometer.

Tot slot toog ik drie keer met deze 33 jongen naar Noordwolde voor een taartvlucht. De eerste twee taartvluchten zonder schade alle 33 weer thuis.

Hoe anders ging het gisteren! Een draak van een vlucht, totaal geen duivenweer en achteraf zeker een onjuiste beslissing om te lossen. De eeste duif haalde hier geen 1.200 mpm zoals verwacht maar slechts 840 mpm. Tot in het pikkedonker (19.35 uur) zijn er nog duiven gekomen en op de zaterdagavond staakte de teller op 16 van de 30 duiven (ik had er 3 thuisgehouden om diverse redenen). Gelukkig zondagmorgen redelijk weer en in een kleine anderhalf uur kwamen er 9 stuks bij. Later op de morgen nog eens gevolgd door 2 en vanavond om 19.15 uur nog ééntje. Dat betekent dus dat hier de eerste 2 verliezen te noteren zijn.

Kortom 15 of 16 keer training in de eigen duivenkar en 8 keer met de container op pad geweest. Tot de laatste vlucht geen enkele verliezen, ook niet meer bij huis, en op de laatse vlucht dus helaas nog 2 vacatures te bespeuren. Hebben ze veel geleerd dit weekend? Nou eerlijk gezegd volgens mij niet, ben er ook absoluut niet blij mee. Ze hebben leren dolen denk ik altijd met dit soort vluchten en dat is niet wat we willen. It is net oars!

Het is nu klaar voor de jonge garde. Ze moeten het nu maar kunnen, hebben stevige staartwind gehad, hebben stevige oosten wind gehad, hebben regen gehad, hebben grijs weer gehad, hebben massale lossing gehad, hebben 280 kilometer gehad en een drietal zelfs 470 kilometer gehad. Volgend jaar maar weer gedegen opleren en dan mogen ze echt laten zien wat ze kunnen.

 

Terug