Laatste nieuws

Was Hänschen nicht lernt lernt Hans nimmermehr, prachtige vlucht!

  • 19-9-2020

Begint hij nu ook al in het Duits te schrijven? Nee hoor, maar het was een uitspraak die ik kreeg te horen van grote vriend Evert Jan Eijerkamp uit Brummen. We hadden het over de jonge duiven bij mij achter huis voor de nieuwe start in 2021. Dat ze het toch uitzonderlijk goed gedaan hebben op de natourvluchten met mooie prijspercentages en geen verliezen. Maar zei Evert Jan toen wel weer inkorven volgende week op de taartvluchten want.............was hänschen nicht lernt lernt hans nimmermehr................zo vertelde hij. En hij heeft natuurlijk gelijk. Klein beetje vrij vertaald wat jonge Hans niet leert zal grote Hans later nooit meer leren. Oftewel ervaring op doen in het jonge leven is belangrijk. 

Nu waren we natuurlijk al zeker van plan om nog en paar taartvluchten in te korven en zeker al als de wind ook nog eens gedraaid is. Dat wordt ook weer een ervaring die ze mooi mee kunnen nemen. Gisteravond dus totaal 50 jonge duiven ingekorfd in Noordwolde. 17 taartjongen van Van der Stouwe-Douna en 33 jongen van hok Douna. De 17 taartjongen waren behoorlijk kaal mag ik wel zeggen maar voelden uitstekend aan. De 33 jongen bij mij achter huis worden al weer zichtbaar mooi maar vond ik in de hand minder aanvoelen. Allemaal voor wat het waard is.

Als het goed is worden ze vanmorgen gelost in Duiven, een afstandje van rond de 117 kilometer voor ons. De oosten wind zal er voor zorgen dat de snelheden niet hoog zullen liggen. Een lossing wordt niet voor 8.30 uur verwacht zo stond er te lezen op de website van de afdeling.

Overigens nog wel even overwogen om op Urk in te gaan korven, immers die gaan naar Asse Zellik en dat is een afstandje van rond de 271 kilometer. Echter met een oosten wind lijkt mij dat de kans aanwezig is dat we ze verkeerde dingen aanleren en daar is het nu juist niet om begonnen. Het is namelijk niet ondenkbaar dat ze aan de verkeerde kant van het IJsselmeer terecht komen en dat is nu precies waar ik ze niet wil hebben.

Inmiddels is bekend dat de duiven in Duiven gelost worden om 9.30 uur. De wind is hoofdzakelijk oost tot noord oost. Verwachte snelheid zal wel ergens rond de 1.200 mpm uitkomen denk ik. Aankomsten tussen 11.00 uur en 11.15 uur moet kunnen lijkt mij.

Wat een mooie taartvlucht vandaag! Duiven kwamen goed naar huis en de aankomsten waren zeker mooi om te zien. Het waren de duiven van hok Henk Douna die dit keer als eersten arriveerden. Om 11.01 uur kwamen vanuit het westen vijf duiven aangevlogen welke na een rondje vlot binnenliepen. Kloktijd 11.01.36 snelheid 1.277 mpm. Vervolgens was het even wachten tot 11.06 toen de taartjongen bij Dolf en Henk arriveerden. Toch bijzonder om vast te stellen dat de nu wel bijzonder kale taartjongen het niet kunnen winnen van de inmiddels al weer behoorlijk strakke jongen van hok Henk Douna. Overigens op laatsgenoemd hok wederom alles thuis en van de taartjongen nog 1 onderweg.

Terug