Laatste nieuws

Gjin dowenwaar! Chateaudun 8.10 uur los, Sittard 12.15 uur los

  • 15-8-2020

Sta je rond de klok van 7.00 uur naar buiten te kijken en dan is het eerste dat bij mij opkomt het is vandaag gjin dowenwaar! Oftewel het is vandaag geen duivenweer in normaal Nederlands. Het is bladstil en grijs en grauw. Typisch hondsdagenweer dacht ik ook nog, waarvan ik niet eens exact weet of het nog hondsdagen is maar dat zal bijna wel.

Er zijn dan ook nog geen duiven gelost. Ben er zelf ook niet bijster optimistisch over, zou maar zo een dag uitgesteld kunnen worden. Heb daar met het voeren van de jonge duiven nadrukkelijk rekening mee gehouden. Er kon echt geen korreltje voer meer bij in. Voor een vroege lossing op een vitessevlucht is zoiets toch zeker catastrofaal voor een goede uitslag maar hopelijk helpt het nu een beetje zodat ze toch thuis kunnen komen mochten ze gelost worden.

Laten we hopen dat er een beetje wind gaat komen zodat de dampigheid en mist vertrekt. De berichtgeving op de website van de afdeling is helaas zeer beperkt. Er zijn nog geen duiven gelost staat er te lezen maar hoe de verwachtingen zijn ten aanzien van bijvoorbeeld het weerbeeld geen idee. Mag toch hopen dat men daar informatie over heeft, delen die handel zou ik zeggen. Kunnen we voor ons zelf wel inschatten hoe de vork in de steel zit.

We moeten maar rustig afwachten, kan wel eens een hele lange zit worden vandaag!

En inmiddels heeft het startsein geklonken in Chateaudun. Om 8.10 uur zijn ze gelost en ze hadden een super vertrek. Filmpje er van gezien en dat is altijd fijn. Het lijkt daar ook mooi weer trouwens. Maar hier is het allerminst mooi weer. Het eerste wat door mijn hoofd schoot daar krijg je weer zo'n geluksvlucht. En als er iets is waar ik een hekel aan heb dan is dat het wel. Buien onderweg, de wind het is een ratjetoe als het gaat om de richting waaruit hij waait, voor zover hij waait overigens. Gaan ze links van de bui gaan ze rechts van de bui gaan ze er dwars doorheen, krijgen ze één bui krijgen ze meerdere buien. Nee gaan ideale en normale omstandigheden, laat staan van eerlijke omstandigheden.  En wat te denken van onze eilandbewoners. Hun duiven mogen (normaal gesproken) nog een klein uurtje langer buffelen dan die van ons. Kortom geen lekker gevoel maar we moeten het er mee doen. Er zal altijd een winnaar komen!

Hoe laat komen ze? Ik verwacht eigenlijk snelheden van iets onder de 1.200 mpm. Aankomsten tussen 16.45 uur en 17.30 uur is wellicht een optie? We gaan het zien!

Het lange wachten is beloond, om 12.15 uur zijn de jonge duiven in Sittard gelost. Ze hadden een prima vertrek zo valt te lezen op de media. Laten we hopen dat het verloop ook prima is......

Wordt een vervelend vluchtje zo is onze conclusie na het horen van het lossingsbericht. Had al bijna serieus rekening gehouden met een nachtje overstaan maar dat is er dus niet van gekomen. Wat het beste is weten we over enkele uren en we mogen en moeten natuurlijk niet huilen voordat er klappen zijn gevallen.

Wel is het vies weer, laat dat duidelijk zijn. Oude duiven zullen er wat eenvoudiger mee om kunnen gaan dan jonge duiven lijkt mij.

Verwachte aankomsten, via de polder de provincie in als ik het goed zie, dan zullen ze hier ergens tussen 15.00 uur en 15.20 uur moeten zijn lijkt mij.

Een dagje later dan u van mij gewend bent een kort verslag van de vlucht van gisteren. Drukte met de verzorging van de thuiskomende duiven, de late aankomsten en vooral ook de drukte in de eigen vereniging zorgden ervoor dat ik gisteravond pas rond de klok van 22.30 uur in huis zat. Toen even geen "zin" meer om achter de computer te kruipen.

De kruitdampen zijn inmiddels opgetrokken en mijn conclusie waar ik zaterdagmorgen vroeg mee begon is volledig maar dan ook volledig uitgekomen. Je hoefde er ook niet voor te hebben gestudeerd maar het kopje wat ik gistermorgen vroeg bij de tekst neertikte was "Gjin dowewaar" en zo was en is het maar net. Vervelend weer voor mens en dier en dus zeker ook voor onze gevleugelde vrienden. Velen hebben het dan ook geweten. Trage aankomsten gisteren en aanvankelijk de nodige achterblijvers. Velen, of sterker nog de meesten, zijn inmiddels nagekomen dus van een rampvlucht of iets dergelijks is zeer zeker geen sprake. Gelukkig niet!

Ietsje later dan verwacht melde zich gisteren plots een duif hoog aan de hemel. Vanuit de westkant aangestormd en de nodige rondjes gedraaid om uiteindelijk aan de voorkant op het dak van het huis te vallen. Geenszins van plan om binnen te lopen helaas. Een minuut later volgde gelukkig nummer twee die zowaar voor "dood" op de plank viel. Volledig door de poten gezakt en geland op de vleugels zullen we maar zeggen. Deze duif werd dus geklokt om 15.21 uur en het is de NL20-612 die voor ons als eerste dus aftikte, snelheid 1.193 mpm. De andere duif welke op het huis zat viel nu ook naar beneden op de plank en dat bleek de NL20-589 te zijn. Het vervolg ging redelijk maar ook niet meer dan dat. De gehele middag hebben we dus duiven thuis zien komen.

De overwinning op de vlucht Sittard gaat naar de Comb. Mulder uit Makkinga, gefeliciteerd mannen mooi werk! We starten zelf met de plekken 3 en 4.

En als je de hele middag duiven thuis krijgt dan komt vanzelf de beurt aan de oude duiven. Daar waren voor ons totaal geen verwachtingen weggelegd, duiven stonden er prima op maar even de extra klasse die we hiervoor denken nodig te hebben is er dit jaar niet. Ik schreef het al eerder soms heb je jaren dat er enkele tussen lopen en soms heb je jaren dat je ze even niet hebt. Vanaf Chateaudun dan ook vliegles gekregen van J. & S. Timmermans die de overwinning voor zich opeisten, van harte gefeliciteerd met deze mooie vroege duif. Voor ons was het de NL19-809 jaarling doffer welke als eerste aftikte om 18.12 uur, snelheid 1.076 mpm en goed voor plek 5 in de vereniging.

De uitslagen:

Sittard tegen 321 duiven:

3,4,7,10,11,12,14,15,18,19 enzovoort met totaal 20 van de 68 op de uitslag

Chateaudun tegen 41 duiven:

4,5,9,10,13 en dus precies de helft van de 10 duiven op de uitslag.

Mooie opsteker is het duifkampioenschap van onze jaarling duivin NL19-1214828. Tevens 2e fond hok geworden. We zijn er prima tevreden mee.

Terug