Laatste nieuws

Ditjes & Datjes

  • 1-7-2020

En zowaar het jaar is al weer door de midden! Vandaag dus 1 juli en we zijn gestart met de tweede helft van het jaar. De tijd weet er wel raad mee en lijkt steeds sneller en sneller te gaan.

Deze week al weer de eerste keer dat we twee vluchten hebben. Persoonlijk vind ik het altijd schitterend, zou eigenlijk iedere week wel mogen. Maar daar staat tegen over dat de grote meerderheid eerder minder dan meer vluchten wenst en ook dat kan ik prima begrijpen.

Deze week dus de eerste dagfondvlucht (Troyes) en de laatste vitessevlucht (Heusden-Zolder). Zoals nooit anders geweest ligt voor mij de focus volledig op Heusden-Zolder. Heb het niet zo op die lange dagfondvluchten. Tijden wachten voor maar een paar duiven is wat mij telkens weer tegenstaat. En dan hebben we het helemaal niet over de prestaties op de dagfond want die kunnen de toets der kritiek heel goed doorstaan. Zo wonnen we de afgelopen jaren Tours, Argenton, Blois, Chateauroux, Lorris, Orleans, Pithiviers, Vervins, Signy Signetz en ik zal er nog wel een paar vergeten zijn ook. Allemaal vluchten tussen de 600 en 800 kilometer.  Oftewel onze duiven kunnen het zeker wel aan maar de baasjes blijkbaar wat minder.........Ach ja ieder zijn feestje!

De training van de duiven is overigens zeer goed te noemen. De doffers doen het hier altijd nog weer beter dan de duivinnen maar dat is nooit anders geweest hier. Overigens hard trainen, veel trainen, slecht trainen, weinig trainen.........ik lig er niet meer wakker van. Zonder goede training soms de mooiste uitslagen en met goede training soms de grootste teleurstelling.

Hier al weer de laatste vitessevlucht van het seizoen. Uiteindelijk zijn het er slechts drie vluchten en dat is bijzonder jammer. Ik vind ook dat de vitessespelers er eigenlijk te kort mee zijn gedaan maar begrijpen kan ik het uiteraard wel met die Corona toestanden. Maar zetten we het aantal vitessevluchten af tegen de discussie die er gaande is of was in Brabant 2000 over het aantal jonge duivenvluchten en de lengte van de vluchten dan kan ik alleen maar mijn wenkbrauwen fronsen. Komt bij dat we beslist niet mogen vergeten dat onze overheid nadrukkelijk heeft vezocht om niet te veel vluchten te gaan organiseren in het restant van het seizoen. De meeste afdelingen hebben dit uitstekend opgepakt en enkele hebben zich er volgens mij niet aan gestoord. Hoe dom kan je zijn!

De jonge duiven hebben hier een weekje verplichte rust gehad. Een kleine coli besmetting waarbij het verloop en beeld wel heel bijzonder was. Meestal pik je er zo enkele tussenuit waarvan je kan zien dat ze absoluut niet fit zijn maar dat was bij ons niet het geval. Maar toch wel enkele brakers en enkele met mest die niet door de beugel kon. Iets anders voeren, vier in één in de drinkpot en een weekje vastgehouden. Gisteren voor het eerst weer naar buiten en ze waren gelijk al weer een dik half uur vertrokken. Geen dode duiven, geen duiven verwijderd ook. Tevens een tiental "taartjongen" bij de verduisterde jongen gevoegd. Beschouw het maar als een probeerseltje, het zijn jongen die niet verduisterd zijn maar inmiddels dus wel worden bijgelicht.

Volgende week zullen we starten met het opleren van de duiven. Is iets waar we nooit heel veel werk van maken maar niet opleren is ook geen optie bij ons. Een keer of vijf tot zes tot maximaal 35 kilometer volstaat voor ons en dat kan ook prima werken zo leert de ervaring. Wel zullen we ze mandje voor mandje lossen om aan enige  "risico"spreiding te doen voor het geval er onheil in de klad komt. We doen dit overigens niet omdat het een betere leerschool zou zijn. Geloof er niet in namelijk, ze kunnen het of ze kunnen het niet!

Ja en dan iets van organisatorische aard. Afgelopen week kregen we bericht dat de ophaalroute is aangepast. Voor onze vereniging geen wijziging maar plots blijkt dat de zustervereniging Noordwolde vanaf nu dient aan te voeren in het zogenaamde klein vervoer en dat de container in het vervolg naar Bontebok en Jubbega rijdt om daar de duiven op te halen. Als ze jou dit hadden "geflikt" was je des duivels geweest zo kreeg ik al een berichtje uit het Noordwolde kamp. En ik kan niet anders zeggen dat die persoon het bij het juiste eind heeft. Dit doe je beslist niet midden in het seizoen is mijn mening. Sterker nog dit mag je elkaar nooit aandoen zelfs. Hier was maar één oplossing de enige juiste geweest en dat is alle vier de verenigingen met de container ophalen en het klein vervoer even een half jaar in de ijskast. Daarna de uitslagen zeer grondig evalueren en bestuderen om vervolgens met zijn allen om de tafel te gaan om één en ander of aan te passen of juist helemaal niet aan te passen. Dit al naar gelang de uitkomst van de evaluatie. Heb onze organisatie (Friesland '96) bijzonder hoog zitten en ik vind dat ze de zaakjes ook bijzonder goed voor elkaar hebben en vooral ook opgepakt hebben na de Corona stop enige trotsheid is hier zeker op zijn plaats maar dit zie ik persoonlijk als een "smetje". Ben wel benieuwd of we uiteindelijk ook verschillen gaan zien op de uitslag want daar is het uiteindelijk allemaal om begonnen.

Terug