Laatste nieuws

De eerste eieren zijn gelegd

  • 26-1-2020

Gisteren enkele uurtjes gevolgd via live stream van de ledenraad van de NPO. Een bijzonder gebeuren waar ik verder niet over ga uitweiden. Wel moet ik (wederom) onze eigen voorzitter afdeling Friesland '96 een compliment maken. Was wederom helder en duidelijk wat hij ter sprake bracht, uiteraard allemaal ingegeven door de ledenvergadering van onze afdeling vorige week. Hoe het nu allemaal verder zal gaan, ik durf het niet te voorspellen. We wachten het maar rustig af.

De kweek is hier nu in een stadium van eieren leggen. De meeste koppels zitten inmiddels op eitjes, nog een paar koppels te gaan. Komende dinsdag avond is het precies veertien dagen geleden dat ze gekoppeld zijn. Het is allemaal wel eens sneller gegaan maar het had ook vele malen slechter gekund.

Ook het laatste koppel, door mij eigenlijk al als kansloos omschreven, heeft elkaar de liefde verklaart. Heb het koppel zelfs nog kunnen laten wennen aan hun broedbak dus tot zover eind goed al goed.

Om te zeggen dat de duiven er allemaal even goed op staan weet ik niet. Ben wel eens meer tevreden geweest dan momenteel. Zijn wel strak allemaal hoor, vreten als groten maar de mest vind ik vaak aan de dunne kant en dat hoort niet vind ik.

Of het nu komt door het drukke gedoe van de duiven rond het koppelen of door het toch wel redelijk vetrijke voer uit de blauwe zak of dat het andere oorzaken heeft, ik weet het niet. Ben wel van plan om het voer in het begin van het seizoen lichter te maken, gelijk dus zoals het bij de familie Eijerkamp ook wordt gedaan. Ook daar wordt hetzelfde voer gevoerd maar in het begin aanmerkelijk lichter gemaakt. Vorig jaar nog een zak voer gebruikt van Matador om de duiven te "ontslakken". Nou dat hebben we gezien ongelooflijk wat voor rotzooi er uit de duiven kwam en ongelooflijk hoe fantastisch de mest na drie dagen was. Het is er dit jaar niet van gekomen, kwestie van gemakzucht maar was wellicht beter geweest.

Wat het vliegprogramma gaat brengen is mij ook niet geheel duidelijk. Als het goed is volgen we het concept van onze afdeling en dat kon wel eens afwijken van het nationaal vliegprogramma. Als we eerlijk zijn dan heeft dat de voorkeur van een bijzonder grote groep leden hier in het Friese. De enquetes zijn goed bestudeerd door de afdeling en aan de hand van de uitkomsten is dat concept er uit gekomen. Het fijne is dat vrijwel alle verenigingen de enquete ook daadwerkelijk in hun ledenvergadering hebben ingevuld, precies zoals het hoort dus. Ook hiervoor geldt, we wachten het maar rustig af.

We gaan langzaam aan richting nieuw seizoen!!

Terug