Laatste nieuws

Para enting weer achter de rug

  • 18-10-2019

Inmiddels al weer bijna een week geleden dat we ons volledige duivenbestand hebben geënt tegen paratyphus. Na een kuur van bijna 3 weken met Amoxy afgesloten met een enting van dode entstof afkomstig en volgens mij geproduceerd door dr. Hans van der Sluis.

Ach wat is goed en wat is slecht. Ben er zo langzamerhand wel steeds meer van overtuigd dat hetgeen je er in stopt er ook weer uitkomt dus wat dat betreft zou ik zeggen kappen met die ongein. Anderzijds als je de uitermate zeer vervelende en hardnekkige paratyphus in je hokbestand krijgt dan ben je ook aan de beurt zoals we dat zo mogen plegen te zeggen.

Wat wijsheid is, ik weet het nog steeds niet. Wellicht is wijsheid enkele jaren niet kuren maar wel enten en dan met levende entstof. Vervolgens de duiven die na één dag nog dik in de "piepzak" zitten resoluut zonder aanziens des duif verwijderen. Heel misschien is de paratyphus dan op termijn te verwijderen uit de kolonie. Maar let op hè ik zeg heel misschien want weten doe ik het ook niet en mijn "wijsheden" is uiteindelijk ook een samenraapsel van hetgeen ik lees en hoor in ons duivenlandje.

Waar ik wel van overtuigd ben is dat "blind" kuren met een middel absoluut uit den boze is. Eerst een gevoeligheidstest doen en toch zeer zeker geen drie, vier of vijf jaar lang kuren met hetzelfde goedje. Immuniteit is een steeds vaker voorkomend verschijnsel namelijk. Ook hier vooraf een gevoeligheidstest laten doen door Nanne Wolff.

Naast de enting ook nog eens een druppel tegen luis gegeven. Zou een jaar moeten werken, helaas ook die ervaring is hier inmiddels al weer duidelijk anders. Eenmaal per jaar volstaat absoluut niet meer.

Van geheel andere aard de regiobijeenkomst van onze afdeling gisteren. We waren als vereniging gastheer dus een thuiswedstrijd. Prima bijeenkomst maar verrekt veel onduidelijkheid nog steeds. Erg jammer en bijzonder slecht eigenlijk. Heb opgeroepen om de handrem aan te trekken en het NPO tot duidelijkheid te manen want dit gaat zo niet goed. Veel verontruste leden, ik ben er zeker één van! Ben begonnen als bijna een pleitbezorger maar daar is niet veel meer van overgebleven mag ik wel zeggen.

Gisteren nog een viertal teletekst duiven (1e,2e,2e,10e NPO) verkocht. Hebben wat mij betreft mooi geld opgebracht en hopelijk komen ze op een goed adres terecht. Mooi genetisch materiaal! Vanmiddag onze oude clubmaat Tjeerd Hoogenkamp nog blij gemaakt met een mooie jaarling duivin en morgen het laatste late jong afleveren voor een bonnenverkoop en dan is dat ook weer aan de kant.

Afgelopen dagen aan de slag geweest met het maken van de verkoopbeschrijving van de zomerjongen welke vanaf 17 november a.s. op GPS-auctions te koop aangeboden zullen worden. Het zijn dit keer jongen die allemaal vanaf januari ingezet kunnen worden voor de kweek.

Tot slot de afgelopen vier weken druk geweest om de (al jaren niet meer in gebruike zijnde) voliere voor mijn duivenhok te slopen. Voliere verkocht, funderingmuur gesloopt, betonvloer verwijderd, puin afgevoerd, grond en zand opgehaald, bestrating aangepast en tuin aangepast. Oftewel nieuw look! Met dank aan compagnon Dolf!

Terug