Laatste nieuws

Hoe eerder hoe liever, lossing om 9.00 uur. Best verloop

  • 24-8-2019

Hoe eerder los des te liever ik het heb. Laten we eerlijk zijn als we vandaag van plan zouden zijn geweest om een trainingsvlucht te organiseren voor onze duiven hadden we ze om 6.45 uur zeker in de lucht staan. Dat geldt natuurlijk ook voor een officiële wedvlucht wat mij betreft. We wachten vaak zo lang. De temperatuur moet eerst oplopen, de inversie moet optrekken enz. enz.

Het begin van de dag lijkt qua weer in ieder geval uitstekend. Het zonnetje schijnt al vol op en er is sprake van een mooie blauwe lucht.

Ja en dan wordt het toch een relatief late lossing om 9.00 uur. Het IWB is altijd enorm huiverig voor inversie en daar hebben we het mee te doen. Denk dat het afwegen is tussen de inversie of de aantrekkende oosten wind. De latere jongen zullen het lastig krijgen vandaag. De oude duiven en de inmiddels behoorlijk ingevlogen vroege jongen zullen het normaal gesproken niet extreem lastig krijgen.

Een lossing dus om 9.00 uur bij een aantrekende oosten wind, kracht 2-3 zeker. Snelheid van de eerste duiven zal toch wel richting de 1.300 mpm gaan denk ik. Klokken tussen 11.25 uur en 11.40 uur moet toch kunnen lijkt mij.

Iets eerder dan verwacht komt hoog uit de lucht, ja vanaf welke rinchting?, de eerste duif naar beneden gesuisd. Het is onze NL17-272 "Lieke" welke als een idioot op de antenne knalt. De verlossende piep klinkt ook gelijk en de kloktijd is 11.19 uur. Dat had ik niet direct verwacht zo relatief kort op de eerste meldingen bij een toch behoorlijk aanwezige zuid oosten wind. Snelheid van de eerste duif is 1.437,2 mpm. Kort op de eerste duif valt de NL16-663 kleindochter Euro.

Hierna is het de beurt aan de jonge duiven welke ook keurig aansluiten. Al met al een mooi verloop. Helaas geldt dat niet voor de ingekorfde latere/taartjongen. Dat is een heel ander verhaal. Nu 4 uren na lossing slechts 4 van de 18 op appèl. Het is te verwachten bij zo'n late lossing onder deze omstandigheden, niet echt slim is mijn mening. Aan de andere kant is het misschien ook wel niet echt slim om ze in te korven, zo simpel is het wel natuurlijk.

De Comb. A.J. Mulder uit Makkinga kaapt het goud voor onze neus weg. We zijn echter bijzonder blij dat het ook in Makkinga is gelukt om een mooie overwinning te boeken. Van harte mannen! Prachtig werk!

Uitslag tegen 569 duiven 1 op 3 gerekend:

2,7,12,13,16,17,21,23 enzovoort met totaal 44 van de 92 op de uitslag. Zeker niet ontevreden waarbij er helaas nog een te groot aantal taartjongen onderweg zijn.

Van de 180 ingekorfde oude duiven werd het trouwens 1,2,3,6,10 enzovoort. We kopen er niets voor maar het geeft in ieder geval wel aan dat de ouden op gang lijken te komen.

In de club overigens nog te veel duiven onderweg. Ik gaf het vanmorgen al aan, te laat los en wellicht was het veel slimmer geweest om oostelijker te gaan lossen. Dit niet voor het resultaat maar wel voor het geven van een eerlijker kans aan de vele jonge duiven welke er in de afdeling zijn ingekorfd.

Terug