Laatste nieuws

Na en dag uitstel beide vluchten gelost. Hopeloos verloop Deurne, maar wel 2e NPO Lorris

  • 7-7-2019

De jonge en oude duiven in Deurne zijn gelost om 8.00 uur. De oude duiven in Lorris worden gelost om 8.45 uur. Ik zal er maar niet al te veel woorden aan vuil maken maar jammer dat het allemaal zo laat moet. Overigens nog wel een dikke pluim aan de lossingscommissie ten aanzien van het besluit van gisteren, het enig denkbare juiste besluit geweest!

Het weer vandaag lijkt redelijk te zijn. De blauwe lucht komt er hier en daar al mooi doorheen (zie foto) dus dat moet gaan lukken zou je zeggen. De wind is matig en hoofdzakelijk noord west, groot pluspunt voor de jonge duiven dus dit keer, geen gedoe met het IJsselmeer dus.

Wat te zeggen van de snelheden. Ik vind het bijzonder lastig zo langzamerhand. De duiven uit Barcelona en Cahors zijn lopend thuisgekomen getuige de snelheden. Waardeloze vluchten in mijn optiek en een kwelling voor de duivensport.

De beide vluchten van vandaag moeten toch wel een redelijke snelheid kunnen opleveren. De snelste jonge duiven zullen ergens tussen de 1.250 en 1.300 mpm gaan maken. Oftewel klokken tussen 10.15 uur en 10.30 uur.

De oude duiven uit Lorris zal een ander verhaal worden. Hier de snelheid van de eerste duiven rond de 1.200 mpm wellicht. Voor ons verwacht ik iets van rond de 1.150 mpm. Klokken tussen 17.30 uur en 18.15 uur dan maar.

Vanuit de goede hoek, door de hoogspanningsdraden heen, komt in de verte de eerste duif aangevlogen. Nou ja gevlogen.........ze valt bijna uit de lucht zo lijkt het wel. Geen enkel doel om met snelheid het hok te bereiken en naar binnen te gaan. Enkele rondjes vliegen nog om uiteindelijk geklokt te worden om 10.16 uur. Het is een jaarling duivin NL18-219 uit Klz. Dolce Vita x Marit welke als eerste aftikt. Het verdere verloop van de oude duiven is redelijk tot goed te noemen.

Het is wachten tot 10.27 uur eer het eerste jong tussen de oude duiven door valt. De NL19-815 uit Zoon Reza x Anouk van Gebr. Homma x "Gea" uit de lijnen van Euroboy Comb. Kroesen en Zoon Jacob van Henk Scheffel is verantwoordelijk voor de eerste afdruk. Het verloop van de jonge duiven hier lijkt wel of kwamen ze uit Barcelona lopen. Kortom bagger zal Theo Pander wel zeggen.

Wat duurt dat wachten op zo'n fondvlucht toch verrekte lang was mijn gedachte en gelijk dacht ik bij mijzelf ik haal ze wel op! Lopend! En als je dan zo landelijk woont als Dolf dan weet je dat je een paar honderd meter kan lopen de landerijen in richting de "hoek" van waaruit de duiven zouden moeten komen. Zo gezegd zo gedaan en ik was nog maar een kleine honderd meter onderweg toen ik zowaar in de verte een duif ontwaarde aan de half bewolkte hemel. Het diertje had verrekt veel doel en toen hij mij passeerde zag ik al dat het onze bonte doffer NL18-067 van Lorris was. Tja en dan kan je hardlopen wat je wilt maar zo'n duif is natuurlijk eerder bij het hok dan het baasje.

Zijn landing was er eentje van het kaliber "bam" op de klep. Maar helaas geen piep! Het is of hij het zelf aanvoelde want hij sprong van de ene klep op de andere.....nog geen piep......huh moet hij gedacht hebben dan nog maar eentje verder en ja hoor op de derde aankomstantenne klonk de verlossende piep. Kloktijd 18.19 uur, goed voor een snelheid van 1.094,4 mpm.

Ja en dan weet je dat je de eerste plek bent verspeeld. Das altijd jammer maar de vreugde over het thuis hebben van een duif oversteeg toch snel het gevoel van een eerste te hebben gemist.

Mooi is dat de NL18-067 "Thijs" komt uit onze NL17-024 "Dirk" (6e NPO Rethel paar weken geleden) keer de NL15-527 "Sjan". Oftewel een kind van twee bewezen duiven. Bijzonder is ook dat Henrie bij het inkorven nog memoreerde dat de "067" maar boven aan de lijst moest. Dat had hij dus goed gezien!

Het blijft een mooi verhaal zo'n thuiskomst! Zeker als je dan kan afsluiten met een prachtige 2e NPO Lorris.

Het verdere verloop was echter stroef, gelukkig waren er voldoende duiven retour zodat de klokken op de late zondagavond nog gelicht konden worden.

De uitslagen:

Deurne oude duiven tegen 262 duiven 1 op 3 gerekend: 4,5,7 enzovoort met totaal 10 van de 20 op de uitslag.

Deurne jonge duiven tegen 322 duiven 1 op 3 gerekend: 12,15,29,31,33,35 enzovoort met totaal 18 van de 65 op de uitslag.

Lorris tegen 50 duiven 1 op 3 gerekend: 1,8,11,14  met 4 van de 9 op de uitslag.

Terug