Laatste nieuws

Typisch natour weer! Beide vluchten gelost om 8.30 uur! Prachtig verloop!

  • 1-9-2018

De, overwegend zeer warme, augustus maand hebben we achter ons gelaten hetgeen betekent dat september is gestart. En bij het openen van de gordijnen vanochtend was het eerste dat door mij heen schoot "typisch" natourweer.

Waarom nu typisch natour weer zult u zeggen. Want meestal is het wat buiïg en waait het stevig uit het zuidwesten. Dat doet het nu nog niet en zal het ook niet gaan doen. Maar wat ook zeer vaak het geval is, dauw! En dat is er in overvloed vanmorgen. Betekent dus natte schoenen of klompen als je door het gras loopt al turend in de lucht naar de aankomst van de duiven, betekent dus pas gemaaid gras onder de zolen betekent dus rotzooi in het hok! Het zal vandaag niet anders zijn.

Vanmorgen rond de klok van 8.00 uur was het 6,7 graden, behoorlijk fris dus maar wel al veel zonneschijn! Komt dus helemaal goed en het zal vast niet zo lang meer duren alvorens de duiven gelost worden.

 

Zowel Gennep als Quievrain zijn inmiddels gelost en wel om 8.30 uur. Mooie tijd lijkt mij, beetje later had wel gemogen maar de omstandigheden zijn prima. Variabele wind dat wel en dat is het enige negatieve in het verhaal. Variabele wind zorgt regelmatig voor onregelmatige verlopen. Gelukkig is een onregelmatig verloop wat anders dan een slecht verloop natuurlijk! De duiven zullen er zeker wel doorkomen vandaag.

De natour duiven zullen moeten vallen tussen 10.15 uur en 10.30 uur lijkt mij. Dat is ruim aangehouden maar moet zeker kunnen.

De jonge duiven van Quievrain zullen ergens tussen 12.30 uur en 13.00 uur arriveren.

De eerste twee duiven zaten ongeveer 150 meter ten westen van de rechte vlieglijn naar de hokken. Als we niet gefloten hadden dan waren ze volgens mij in Leeuwarden uitgekomen! Maar goed de fluit doet wonderen en ze bogen beiden af richting onze hokken. Helaas het waren er twee en ze hadden beiden nog veel te weinig motivatie om te vallen. Vele kostbare seconden weer verspeelt deze keer maar uiteindelijk geklokt om 10.18 uur hetgeen een snelheid van 1.380,8 mpm betekent. Het is onze blauw band bonte duivin NL17-071 die als eerste aftikt. Direct gevolgd door de NL17-067 "3e NPO Quievrain 2017" en de NL16-663 tweede getekende.

Het vervolg is prima en de meldlijst leert ons dat het drie mooie top tien noteringen in de afdeling lijken te worden. De overwinning is voor Meindert de Jong, die tevens als eerste in de afdeling zal eindigen. Van harte met deze bijzondere prestatie!

Vervolgens is het wachten op de jonge duiven. De meldlijst leert ons dat we om 12.45 uur moeten klokken. De werkelijkheid is net iets anders. Vanuit het oosten (!!) meldt zich het eerste jong om na twee hele kleine rondjes geklokt te worden om 12.48 uur hetgeen een snelheid van 1.311,5 mpm betekent. Het is de NL18-083 uit Broer Bolt van Comb. Kroesen welke als eerste de piep voor deze vlucht laat klinken. Binnen luttele seconden gevolgd door de NL18-079 en de NL18-086. Op deze vlucht zijn de plaatsen 1 t/m 7 voor J. & S. Timmermans gevolgd door de plaatsen 8,9,10,11 voor ons. We zijn er goed tevreden over ook al hadden we stiekum op wat meer gerekend.

Veel "Bolt" bloed in de kopduiven vandaag! Is een hele bijzondere kweker aan het worden zo langzamerhand. Zal er binnenkort nog eens meer over schrijven.

Opvallend en teleurstellend zijn de prestaties van de jonge duiven van het nieuwe hok. In maart van dit jaar bijzonder ziek geweest met veel uitval hetgeen zich nu lijkt te wreken. Bij één nacht mand en eenvoudige omstandigheden geen centje pijn nog maar bij twee nachten mand en een kalm kopwindje is het malleur.  Het andere hok zit al dik over de helft als er nog geen handvol zijn op het bewuste hok. Jammer maar het gaat niet meer omgebogen worden. Lees er ook over op sites van andere liefhebbers, nou ik kan hun uit de droom helpen.

Kortom we mogen tevreden zijn want we zitten op beide vluchten van "voren". Vol goede moed op naar de volgende!

De uitslagen:

Gennep met 386 duiven in de vereniging:

3,4,5,14,15,16,17,18, 22,28 enzovoort met totaal 34 van de 79 duiven op de uitslag 1 op 3 gerekend.

Quievrain met 260 duiven in de vereniging:

8,9,10,11,12,13,14,15,19 enzovoort met totaal 30 van de 75 op de uitslag 1 op 3 gerekend.

Enkele opmerkingen en kanttekeningen:

Op Gennep tevens 8, 9,10 in de afdeling Friesland tegen ruim 14.000 duiven.

Op Gennep van de 79 ingekorfde duiven 30 zeer zwaar ruiende (taart)jongen mee, hiervan slechts 1 op de uitslag kunnen draaien. Tevens hiervan nog 1 onderweg.

Op Quievrain een bijzonder slechte afkomst van de duiven van het "nieuwe" hok, directe oorzaak niet bekend nog ook al is de gedachte dat het toch met de coli perikelen in maart van dit jaar te maken heeft gehad. Het "grote" hok heeft dat niet gehad en daar kwamen de duiven bijzonder goed en snel af.

Overigens van Quievrain nog 4 duiven van de 75 onderweg, uiteraard allemaal van het "nieuwe" hok.

Al met al een prachtige duivendag gehad met mooie lossingen en met bijzonder mooie aankomsten waarbij op beide duiven voldoende kopduiven mogen begroeten. Dus tevreden baasjes!

Terug