Laatste nieuws

Al weer schoonmaak

  • 10-2-2018

Als duivenliefhebber blijf je ook eeuwig en altijd bezig met de schoonmaak. En hiermee bedoel ik niet het dagelijkse krabben want dat valt eigenlijk nog wel mee, is een kwestie van bijhouden.

Maar ik bedoel wel de grote schoonmaak. Oftewel al het stof wegnemen, de wanden afnemen, spinrag wegzuigen, ramen schoonmaken. Ontsmetten met Virkon-S en eventueel de brander gebruiken om alle eventueel aanwezige ongewenste gespuis te verwijderen.

Zo hier inmiddels gestart om het jonge duivenhok een grote schoonmaakbeurt te geven. Immers over een dikke maand zullen de eerste jongen er in moeten. Merk dat de klus wel steeds zwaarder wordt, schijnt te maken te hebben met iets van leeftijd of zo??

Maar goed het begin is er weer en gelukkig hoeven de dakpannen er niet af. Lees je zo nu en dan ook wel dat complete daken worden leeggehaald om de pannen te reinigen. Dat hebben we hier nog nooit gedaan en of dat nu nodig is weet ik ook niet. Alhoewel ik wel collega liefhebbers ken die langzaam beetje bij beetje steeds  "slechter" begonnen te vliegen en na de dakpannen allemaal één voor één gereinigd te hebben weer de pannen van het dak speelden om maar met een mooie beeldspraak te komen. Wie het weet mag het zeggen maar hier dus geen pannen van het dak, of ze er vanaf gevlogen gaan worden gaan we maar rustig afwachten.

Wat we tevens vandaag gedaan hebben, en dat weer voor het eerst sinds een jaar of vier, is alle duiven een geelpil opgestoken. Enkele jaren geleden wat het standaard bij ons om de duiven te kuren tijdens het broeden. We hebben het daarna afgezworen en eigenlijk ook wel met een goed gevoel daarbij. Maar waarom toch nu een geelpil opgestoken.......tja dat kleine beetje geel wat er zo nu en dan wel is of misschien altijd wel is wordt soms net een klein beetje te veel met alle gevolgen van dien. Dan moet je tijdens het seizoen al weer alle zeilen bijzetten om het in goede banen te brengen en dat valt zonder medicatie niet mee.

Tevens willen we toch de jonge duiven straks wel heel graag spenen zonder de aanwezigheid van geel. Want ook het jonge spul verdient een goede gezonde start. Of het goed is wat we gedaan hebben? Misschien wel niet! Of we er een goed gevoel bij hebben? Zeker wel! Het valt meer in de categorie van "je doet wel eens wat".

Voor het overige zitten de dames en heren rustig te broeden waarbij het vermeldingswaard is dat we dit jaar een zeer hoog bevruchtingspercentage hebben van de eitjes. Ook al niet het allerbelangrijkste maar voelt wel goed in ieder geval.

De eerste eieren hebben we overgelegd van de kwekers naar de vliegers. Dit doen we maar met een beperkt aantal koppels omdat we toch heel graag jongen willen van onze vliegduiven. Heb regelmatig de vraag gehad waarom we niet van alle kweekduiven de eieren overleggen. Het antwoord is al gegeven, de jongen uit met name onze jaarling vliegers zijn vaak verrassend goed en zien we graag op de hokken. Natuurlijk zien we de jongen van onze topkwekers ook graag op onze hokken, maar topkwekers........ze zijn er maar een paar bij ons en de eieren hiervan leggen we dus wel onder de vliegers.

Zijn de overigen kwekers dan niets waard? Zeker wel maar zijn veel probeersels bij en zitten ook koppels bij die we bewust aanhouden om de lijnen te behouden zodat we altijd kunnen terugvallen op onze eigen basisduiven mocht er onverhoopt eens iets gebeuren met de vliegduiven.

 

Terug