Laatste nieuws

Drukke tijden

  • 13-6-2017

De drukke tijden komen aan voor ons, althans zo ervaren we dat nog wel eens. De focus dient immers zo langzamerhand richting de jonge duiven verlegd te worden terwijl we juist volop in het oude duivenseizoen zitten. Oftewel de aandacht verdelen zonder daarbij te verslappen. Het valt soms niet mee.

Afgelopen zaterdag de jonge duiven geënt tegen pokken. We doen dit altijd met het kwastje op aanraden van de dierenarts. Een gecombineerde injectie paramixo/pokken zou ook kunnen maar over de effectieve werking ervan blijken de meningen verdeelt te zijn. Wij weten het niet omdat we geen ervaring met de combinatie enting hebben.

De jonge duiven worden nog steeds verduisterd al zullen we dit zo langzamerhand afbouwen en er met een week mee stoppen zoals het nu lijkt.

Het vliegen van het jonge volkje is goed te noemen, ze trekken goed weg dus er kan gestart worden met africhten. Dit zal eind van de week of begin volgende week dan ook gaan gebeuren. Echter niet al te snel want daarvan zien we evenveel nadelen dan voordelen. De gang en de "zin" er in houden tot en met de laatste vlucht is hier het credo. Dan de eerste paar vluchten maar ietsje minder presteren maar dat liever dan dat het jonge duivenseizoen als een nachtkaars uitgaat. Afgelopen weken wel enkele jongen gehad met een vuil neusdopje. Echter die lijken nu ook al weer verdwenen te zijn.

De jonge duiven hebben geen medicatie gehad tegen het geel. Dat zijn we overigens ook niet van plan, het geldt tevens voor de oude duiven en de kwekers overigens.

De oude duiven wordt piepen en kraken lijkt het wel. Een fatsoenlijke serie neerzetten blijkt niet haalbaar. Kopduiven daarentegen vooralsnog wel. Een typisch verschijnsel hetgeen we eigenlijk niet gewent zijn. De doffers trainen het hele jaar als echte kerels. De duivinnen doen dat heel verschillend maar veelal erg rustig aan. Wat bij de duivnnen weer zo typisch is, is het feit dat de parende duiven goed zijn voor kopprijzen. Blijft apart!

Voor de rest modderen we rustig door.

Terug